Jak na společné zd. man.?

• (neregistrovaný)

16. 2. 2008 20:28

Manžel 8měsíců zaměstnán - 142000,-
    4měsíce podnikání 100500,- (zedničina)
    1 dítě, manželka bez zaměstnání (12měsíců)
    Vypním svoje přiznání s 60% výdaji nebo 50%?, vyplní si i manželka svoje nebo si ji odečtu jen já u sebe (4200,-). Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2008 20:51

Naďa (neregistrovaný)

Re: Jak na společné zd. man.?
      §7 odst.9 b, zákon o dani z příjmu si odečtete 60 %
      zednictví dle živ.zákona je řemeslná živnost skup.113

daňové přiznání vyplňujete oba, vy si vyplníte příjmy od zaměstnavatele a podnikání (příloha1), v manželčině přiznání zde budou nuly, v příloze č.5 si vaše příjmy rozdělíte s maželkou, dle pokynů k vyplnění to není těžké

• 17. 2. 2008 23:05

JS (neregistrovaný)

Velice děkuji. v manželčině přiznání vyplním odečet 7200 nebo já u sebe těch 4200 a nebo obojí? Dík za trpělivost!

• 17. 2. 2008 23:24

Jiřka (neregistrovaný)

Manželka ve svém přiznání uplatní svoji slevu na poplatníka 7200 (z té poloviny daňového základu, kterou na ni převedete). Vy ve svém přiznání uplatníte ze své poloviny daňového základu svoji slevu na poplatníka 7200 Kč a slevu na manželku bez příjmů 4200 a zvýhodnění na dítě. Přepokládám, že manželé jste byli celý rok a že manželka neměla vlastní roční příjmy vyšší než 38040 Kč (do vlastních příjmů se počítá např. mateřská, nemocenské dávky, podpora, důchod...., nepočítá se rodičovský příspěvek, porodné, přídavky...). Použijte tady na šablonách (nahoře na liště) formulář neplacený, nezapomeňte na první straně zatrhnout, že podáváte SZM. Nejprve vyplňte první a druhou stranu, odpočty od daňového základu nevyplňujte (např. životní pojištění atd.) a zrovna skočte na přílohu č. 5, kterou vyplníte a pak se vrátíte zpátky. Hodnoty se Vám budou přenášet do správných řádků.

• 18. 2. 2008 8:38

JS (neregistrovaný)

Ani nevíte jak moc Vám děkuji. Připadalo mi to divné aby si manželka odečetla 7200 a i já u sebe nani 4200, ale vy jste mi to potvrdily, takže ještě jednou velké dík!

• 18. 2. 2008 21:03

JS (neregistrovaný)

No, ale manželka pobírala cca 7500,- mateřskou měsíčně. Což je určitě více jak 38040. Co s tím?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).