Dovolená po MD

• (neregistrovaný)

17. 2. 2008 18:23

Dobry podvecer,
    prosim o radu, od 1.10.07 jsem na MD, ktera mi konci 13.4.08. Mam narok na celou dovolenou 20 dni za rok 2008? Muzu nastoupit na celou dovolenou od 14.4. a zaroven se pobira rodicovsky prispevek, nebo nejdrive vycerpam dovolenou a pak terpve bude nasledovat rodicovsky prispevek, nebo zaroven dovolena i RP. Pokud mozno, jestli mi nekdo napise § ze zakoniku prace, ktery to definuje, ja z toho nejsem moc moudra :-(.
    Nase mzdovka toho moc nevi, a tvrdi mi, ze mam narok jen 1/12 za kazdy zapocaty mesic, a tak o ni nechci zbytecne prijit.
    Dekuji vsem za pomoc, Luca

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2008 18:55

xy (neregistrovaný)

Re: Dovolená po MD
      tento typ otázky se tu řeší denně - takže můžete vyhledat i v historii
      Pokud písemně požádáte zaměstnavatele o čerpání dovolené tak, aby Vám ihned navazovala na mateřskou dovolenou, musí Vám její čerpání zaměstnavatel umožnit - viz § 217 odst. 5 Zák.pr.
      Protože mat.dovol. je považována pro nárok na dovolenou jako odpracovaná doba, budete mít nárok na celoroční výměru dovolené - budete mít odpracováno více než 60 PD /vyčerpáte dovolenou z r. 2007, pokud Vám nějaká dovolená zbyla + nárok roku 2008/. Poté požádáte zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené (to Vám také musí umožnit čerpat) - nejdéle do 3 let dítěte.
      Nic ale nebrání tomu, abyste na kontaktním místě (odkud berete např. přídavky na děti) ihned po ukončení pobírání peněžité pomoci v mateřství požádala o rodičovský příspěvek, takže můžete mít nějakou dobu souběh příjmů - za čerpanou řádnou dovolenou od zaměstnavatele a rodičovský příspěvek od státu.

• 18. 2. 2008 17:41

luca (neregistrovaný)

Re: Dovolená po MD
      DEKUJI :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).