Re: výdaje % a leasing
Samozřejmě dovolím. S ohledem na vaši reakci platí původní rada: "Svěřte se té paní účetní".
Také jsem měla problém s %.Opravdu mne někdy zaráží odpvědii některých OCHOTNÝCH. Buď poradit chci, nebo chci jen ukazát, že umím číst zákony. To snad umíme všichni. Jde jen o to vyznat se v těch detailech, které nám utíkají a které někteří ovládají. Pak je na místě odpovědět na konkrétní otázku konkrétní odpovědí.
Pane TOME, tak odpovězte konkrétně. Když se tázající obrátí na tu svoji účetní, tak se dozví to, co již slyšela 100x. Jde jen o to, aby s ní mohla případně o problému diskutovat-je-li o čem.
Je také pravdou, že my ostatí, méně schopní, se z těchto otázek a odpovědí poučíme. A to je právě velké plus tohoto diskusního fora.
Právě proto, že nejsem účetní z povolání, ale snažím se VZDĚLÁVAT tímto způsobem, velice mně odpovědi zajímají. A ta vaše mne opravdu zklamala. To je potom lépe neodpovídat.
Vždyť ona se od vás vůbec nic nedozvěděla!!!!
Já si naopak velmi cením těch, kteří odpovědí fundovaně a snaží se tázaícím opravdu pomoci. I když to někdy nevyjde, ta snaha je víc jak ZLATÁ.
Je to jen můj názor, ale možná, že takto na to pohlíží víc lidí. Ale přesto i tak díky za vaši odpověď. I to se snad musí ocenit, že si přečtete, co má kdo za problém a pokud víte, tak třeba odpovíte tak, aby to pomohlo.
Děkuji Bety!
Jste úžasná :o)
Každý holt potřebujeme k životu a radosti něco jiného. Vy, já, pan TOM ... Nebudeme se na něho zlobit. Nám by se zvedal adrenalin a jemu "ego". Chystám se na par.23/8 a 24/4 ZDP, kde by prý mělo nějaké moudro být. Dám vědět. "o)
Přeji Vám, ať máte každý den alespoň malý důvod k radosti!
Paní účetní tvrdí, že nemůže uplatnit výdaje
%, pokud měl v roce 2007 leasing.
Nechce uplatnit oboje. Jen by rád využil 60% výdaj +SP,ZP.
V březnu vozidlo odkoupil, převedl, zařadil.
Výdaje v prokázané výši tvoří 30% vč.leasingu, SP,ZP což je rozdíl.
Zkrátky by vzal příjmy, odečetl 60%, SP, ZP a zbytek zdanil.
Chtěla jsem vědět, proč to nejde, popř. co by se muselo upravit kvůli leasingu.
Moje ego má stabilizovanou polohu, nebojte:-))) Překvapila jste mě, že se snažíte prokopat tím hnusem (zákon o daních z příjmů). Dovolím si dát domácí úkol: ZDP § 24/4 je dobrý nápad, porovnejte písmeno c) se ZDP § 4/4. 1234 Vám to popisuje, jen nevím, zda se mu poměrně složitý problém zdařilo krátce vysvětlit. Pak už stačí učiit závěr:-).
Upřímně mě mate účto,de, % v jedné větě, byť rozvité.
Pokud vedu daň. evidenci a na konci roku zjistím, že je pro mne výhodnější uplatnit výdaje %, tak mi příjde výhodné i logické toho využít.Ncméně juknu na ten domácí úkol... jen co se vrátím z pošty "tati" :o)
Hele 1234 do metodického vedení žáků mně nefušujte. Ještě mně ji blbnete. Je to přeci obráceně. Když uplatňují paušální výdaje, nevedu DE a tím pádem nemám............ a tím pádem neplním............. a tím pádem jsem s nájemným v.................. Ona si vendy tečky doplní a Vy mi jí prosím nepleťte:-)
No, tak si nepřipadám nijak chytřejší.
Pokud nevedu DE, musím vést evidenci pro účely stanovení základu daně a evidenci majetku a závazků.OK?
Majetek je:
souhrn majetkových hodnot (věcí, pohledávek a jiných práv a penězi ocenitelných jiných hodnot), které jsou ve vlastnictví poplatníka a o kterých bylo nebo je účtováno anebo jsou nebo byly uvedeny v evidenci majetku a závazků pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů ("daňová evidence") OK?
Pokud vedu evidenci majetku (nevedu DE) je autí hodnota ocenitelná hodnota.Tudíž jej eviduji a mám splněno §24/4 c
Kam by ho taky jinam uvedl, když v TP vozidla je IČO.OK?
Pokud i DPHáčka mohou uplatnit %, vedou evidenci DPH,majetku,tak proč diskriminovat tohoto pracanta? No, řekněte, "taťko"!
Hele na to, že umíte počítat jen do čtyř jste dost vofouklej. Navíc si pletete strany ty zákony jsou přesně na opačné straně než píšete:-)))) Já v obchodním majetku mám jasno, lákám tu vendy na med v ZDP § 4/4 a vona furt nic. Zdá se, že ta původní rada byla nejlepší:-(.
Vendy, nejlépe bude, když si zajdeme ke "kováři" t.j. na FÚ. Tam bychom se měly dozvědět skutečně, jak to je. I když se ptáme a ti hodní nám chtějí pomoci, někdy to prostě nejde vysvětlit pořádně. Jsou to někdy jen niance, kdy je vše úplně jinak, než si myslíme. A myslet neznamená vědět.
Tak hurá na FÚ, když tam bude někdo rozumný, tak rád poradí. Ale občas se stane, že ani příslušný správce daně neví a pošlou nás ještě výše až k samotnému Bohu FÚ.
Já už tomu přechodu z výdajů prokazatelných na % (díky těmto všem dikusím) "skoro" rozumím, ale protože chci mít opravdu vše OK, tak si tam zajdu a budu mít jistotu, že mohu v klidu a pohodě spát.
Ono se to těm opravdu zkušeným účetním lehce říká, je to pro ně samozřejmost, ale nám-neučeným se to někdy špatně chápe.
Zdravím a přeji úspěch na FÚ.
Když se něco dozvíme, můžem si dát vzájemně vědět.
Re: I Vy bety
Teď se mi vážně začínáte líbit-uplně jste zlidštěl-klobouk dolů.
Jste chytrej chlap a to se cení. Jen je mi divné, proč by to mělo být špatné se poradit na FU. Já tam vážně byla před nějakou dobou s problémem. Moje správkyně daně nevěděla, tak mě poslala k vedoucímu a div se světe-já to přežila a poradil mi.
Myslíte, že tam nejsou lidi? Nebo se bát kontrol. Vím, že když chtějí, vždy si něco najdou. Proto se všichni tady obracejí na ty zkušenější, aby takový problém nenastal a všem opravdu všem, co odpovídají děkuji za sebe i za ty ostatní "nemoudré" a tedy i vám TOME.
P.S.: já se také do zákonů dívám a dost často, ale někdy to vážne nejde pochopit hned.,
Re: I Vy bety
Tak to potom chápu, proč na FÚ nejít. Docela mě to uklidnilo, já měla obavu, zda mne nevarujete před tím, že bych na sebe nějak upozornila a vzbudila tak jejich zájem o možnou kontrolu.
Jste BEZVA já dceru mám a moc hezkou-jen tak se chlubím jako každá matka.
Je dobře, že se i v tak vážných věcech, jako jsou daně, dokáží lídé na sebe usmát
Do budoucna-pokud budete moci-poraďte. Vy na to máte!!!!
A ještě můj dotaz-pohledávky roku 2007 nebudu uplatňovat do příjmů, když za rok 2007 DP v %? Za rok 2006 DP-výdaje v prok. výši-udělám DDP, kde v příjmech zohledním pohledávky roku 2006?
Přehledy pro OSSZ a ZP se nemění pro rok 2006. Pro rok 2007 přehledy-příjmy vyšší o pohledávky z roku 2006 zaplacené v 2007? Díky, pokud mi odpovíte.
Re: ach jóó
No vendy všechno bohužel špatně. Fyzická osoba může u daně z příjmů postupovat čtvero způsobem:
1. FO vede účto
2. FO vede DE
3. FO uplatňuje výdaje paušálem
4. FO uplatňuje paušání daň
Jen ve dvou případech může plnit podmínku podle ZDP § 24/2/c. Ve dvou nemá šanci. Jinak "IČO" je blbost a ne smysluplná zkratka, již od minulého století je "IČ" aktuální. To je-li v TP u FO zapsáno IČ nebo r.č. je naprosto, ale naprosto k ničemu. Ten taťka se mně moc lelíbí. Věkově bych mohl být spíše Vašim synem?:-))
No jo,no. "IČO" se říká.IČ máme. Jak to, že má šanci jen u 1,2? V čem se tedy liší evidence majetku a závazků u 2,3? Je nějaký vzor?
Ten syn by se asi zase nelíbil mně. Míhá se mi tu 15,13 a 11, což vážně stačí :o) Jedině, že byste dohlížel jako starší bráška :o))
To bych si Vás třá i adoptovala.Pardon. Třeba.
mohu-li se vmísit, ikdyž mám jen velmi malého chlapečka...
můžete uplatnit výdaje procentem z příjmů...
ale nesplníte podmínku možnosti vložení předmětu leasingu do obchodního majetku po ukončení leasingu v tom roce, kdy chcete uplatnit výdaje procentem a tedy výdaje uplatněné v minulých letech za leasing byste musela dodanit
4/(4) Obchodním majetkem se pro účely daně z příjmů fyzických osob rozumí souhrn majetkových hodnot (věcí, pohledávek a jiných práv a penězi ocenitelných jiných hodnot), které jsou ve vlastnictví poplatníka a o kterých bylo nebo je účtováno anebo jsou nebo byly uvedeny v evidenci majetku a závazků pro účely stanovení základu daně
Kde píší, že ten, jež uplatňuje výdaje paušálem sem nepatří? Je poplatník? Platí daň z příjmů FO?
Tyto hodnoty přece eviduji, i když nevedu DE.
Vy mě nelákáte na med 4/4ZDP, Vy mě z 4/4ZDP zrazujete.
A já med miluji... :o)
Holčičku mám, ale daleko :o) Guinea - je krásná
(a odečitatelná od základu daně dle §15/1 ZDP)
Nebudem se tedy raději bavit o amerických autech?
Plymouth Fury II. r. 1970 - cabrio=pecka!
Milé dámy, možná, že by nebylo od věci podívat se na celé diskusní forum, kde jsou odpovědfi tohoto pána. Já ho začala v této naší disusi brát, ale po přečtení JEHO odopvědí v jiných otázkách a odpovědích zjišťuji, že si občas z lidí vážně dost střílí.
Nepopírám, že něco ví a vyzná se, ale někdy ty jeho odpovědi jsou hustý.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 2. 2008 20:10
Dobrý den,
prosím o názor, zda lze uplatnit výdaje %(samozř. bez leasingu), když v březnu 2007 končil leasing. Dříve výdaje v prokázané výši + leasing. Vozidlo zařazeno v majetku, ale nyní zjistili, že paušál je výhodnější. Jeho paní účetní tvrdí, že nelze. Mně to nedá :o)
Děkuji!