Re: Daňový bonus - podm. 6tinás. min. mz
Díky moc. Našla jsem to v různých článcích, ale v zákoně se mi to najít nepodařilo (v zák. jsem našla jen že je plátce povinen bonus vyplatit (při >50%), ale nenašla jsem to ustanovení o neztrácení nároku....(tj. že by se pak na konci roku nemusí zase vrátit)
Jen jsem jěště zapoměla, že uvedené platí pouze v případě, že nemá povin. podat DP sám.
pokud měsíčně měl nárok na daň.bonus, ale jeho celkový roční příjem nedosáhne 6 nás. min. mzdy, potom je pro něho výhodné, aby o roční zúčtování nezažádal (pokud ovšem nemá ze zákona povinnost podat daň.př. na FÚ)
pokud tedy nepožádá, vyplacený bonus nevrací a daň.povinnost je splněna
Je to řešeno spíše v § 35d odst. 6 - cituji: "...Jestliže u poplatníka úhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků ve zdaňovacím období nedosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy, poplatník na vyplacené měsíční daňové bonusy v kalendářních měsících, v nichž úhrn jeho příjmů dosáhl alespoň výše poloviny minimální mzdy, již nárok neztrácí."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
18. 2. 2008 10:14
Ahoj,
poraďte prosím:
V roce 2007 máme zaměstnance od 1.10. do 31.12. - vyplatili jsme mu daňové bonusy, on ale za ty tři měsíce více než šetinásobek min. mzdy nevydělal a jiné příjmy v roce 2007 neměl - by zaměstnaný pouze ty tři měsíce ( i když v jednotlivých měsícím mzdu.
Má v tom případě nárok na daňový bonus?
A pokud ne, co máme udělat s vyplacenými bonusy? Stačí mu je prostě strhnout z bonusů vyplácených v roce 2008, kdy už na ně nárok určitě mít bude?
Díky moc za radu