DP Slovák - opakování ze soboty :-)

• (neregistrovaný)

18. 2. 2008 12:05

16.2.
    Slovák, příjmy jen ze závislé činnosti v ČR, bude podávat DP v ČR.

Podle čeho se řeší místní příslušnost k fú v ČR?
    PO (zaměstnavatel) má sídlo v Plzni, ale zaměstnanec je dlouhodobě v Liberci (ubytovna), tvalé bydliště a místo zájmů SR.

Dále musí podat DP na Slovensku ( jeho příjmy přesahují hranici pro podání DP v SR, i když jsou jen z ČR). Vím, že do 15.3. může podat na svůj fú na Slovensku žádost o prodloužení lhůty pro podání Dp z důvodu příjmů za zahraničí.
    Nechápu ale, jak bude dokládat jednak svoje příjmy od zaměstnavatele v ČR, když originál Potvrzení budu muset přiložit k jeho DP v ČR. Kopiií Potvrzení? Kopií českého DP? Nebo FÚ v ČR vystaví v nějaké lhůtě potvrzení, které použije na Slovensku?

18.2.
    Poraďte prosím, volala jsem fú, a moc jsem toho nezjistila, místní příslušnost je SNAD v Liberci, když tu dlouhodobě je, pokud tu má zaměstnavatel přihlášenou plátcovu pokladnu (ale aby si zaměstnanec zjišťoval tohle?), a vystavují jakési ověření o vyrovnání daně, ale kdy přesně ho vystavují a jak se o to žádá jsem z něj nedostala......

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2008 22:45

zuzkašu (neregistrovaný)

Re: DP Slovák - opakování ze soboty :-)
      >16.2.
      >Slovák, příjmy jen ze závislé činnosti v ČR, bude
      >podávat DP v ČR.
      >
      >Podle čeho se řeší místní příslušnost k fú v ČR?
      >PO (zaměstnavatel) má sídlo v Plzni, ale zaměstnanec
      >je dlouhodobě v Liberci (ubytovna), tvalé bydliště a
      >místo zájmů SR.
      >
      >Dále musí podat DP na Slovensku ( jeho příjmy
      >přesahují hranici pro podání DP v SR, i když jsou jen z ČR).
      >Vím, že do 15.3. může podat na svůj fú na Slovensku
      >žádost o prodloužení lhůty pro podání Dp z důvodu příjmů
      >za zahraničí.
      >Nechápu ale, jak bude dokládat jednak svoje příjmy od
      >zaměstnavatele v ČR, když originál Potvrzení budu
      >muset přiložit k jeho DP v ČR. Kopiií Potvrzení? Kopií
      >českého DP? Nebo FÚ v ČR vystaví v nějaké lhůtě
      >potvrzení, které použije na Slovensku?
      >
      >18.2.
      >Poraďte prosím, volala jsem fú, a moc jsem toho
      >nezjistila, místní příslušnost je SNAD v Liberci, když tu
      >dlouhodobě je, pokud tu má zaměstnavatel přihlášenou
      >plátcovu pokladnu (ale aby si zaměstnanec zjišťoval
      >tohle?), a vystavují jakési ověření o vyrovnání daně, ale
      >kdy přesně ho vystavují a jak se o to žádá jsem z něj
      >nedostala......

• 18. 2. 2008 22:48

zuzkašu (neregistrovaný)

Na FÚ mu vystavia potvrdenie o zaplatení dane v ČR, ak o to požiada a to potom prikladá k DP na Slovensku.

• 19. 2. 2008 7:25

Olina H (neregistrovaný)

Díky za odpověď, máte ale zkušenost s tím, jak se to přesně dělá? DP tam ponesu já, musím mít od paní nějakou žádost, že tohle potřebuje nebo to u cizinců dělají automaticky? Případně, kdy to vystavují, až po 31.3.? Tady jde o případ, kdy pracovala v ČR až od července, měla příjmy jen v ČR, takže v českém DP jí vrátí celou daň z Potvrzení, to je asi 1400. A na Slovensku bude danit právě jen tyto příjmy, jen daň zaplacenou v ČR tam bude mít 0, protože jí bude vrácena. Jde mi o to, jestli bych v tomto případě nemohla DP na Slovensko poslat hned, bez žádosti o prodloužení lhůty.

• 19. 2. 2008 13:15

zuzkašu (neregistrovaný)

Keďže platí v ČR nulovú daň, Potvrdenie o zaplatení dane by im nemalo robiť problém. Ale ako dlho im to bude trvať, takú skúsenosť nemám. Myslím, že sa to do 31.3.2008 dá stihnúť. Na Slovensko sa posiela len DP slovenské, vaše nepotrebujú - preto je treba to potvrdenie. K slovenskému DP však ešte doloží kópiu Potvrdenia o príjme zo záv.činnosti od českého zamestnávateľa, ten prepočíta ročným kurzom, vypočíta si daň a započíta českú daň /v tomto prípade je nula/. Ako sa to robí podrobne zistíte na diskusii www.porada.sk

• 19. 2. 2008 17:03

Olina H (neregistrovaný)

Tam jsem byla v sobotu, moc mě potěšíilo, jak ochotně mi tam poradili.
      Co se týče obou DP mám úplně jasno, vlastně mi jde jen o ty přílohy ke slovenskému, protože jsem se s tím nikdy nesetkala. Zítra ráno mám slíbenou informaci z fú ještě od jiné osoby, tak uvidím, jestli už to bude jasnější. Určitě to bude to Potvrzení o zaplacení daně, teď jen ujasnit, jak to přesně chodí, protože za ty lidi půjdu na fú sama. Takže musím zjistit, jestli se na to píše nějaká žádost. Každopádně dík :-)

• 20. 2. 2009 1:38

Marína (neregistrovaný)

Ak dovolíte, rada by som doplnila, že podľa Zák.595/2003 Z.z. §31 ods.2 má daňovník, poberajúci príjmy zo závislej činnosti zo zahraničia, 4 možnosti použitia prepočítacieho kurzu. Použije ten, ktorý je pre neho výhodnejší. Tiež by som rada upozornila, že vzhľadom k tomu, že v najnovšom českom Potvrdení o príjme ..... sa neuvádza výška zrazených odvodov z mzdy zamestnanca, ako doklad poslúži potvrdenie od českého zamestnávateľa o zrazených odvodoch, prípadne na dokladovanie môžu poslúžiť výplatné pásky.
      Bližšie v prísp.20 http://www.porada.sk/t73607-rezident_urcenie-podla-kriterii.html#post957304

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).