Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 2. 2008 12:20
Dobrý den, jsme internetový obchod vedoucí DE, jež zasílá zboží zákazníkům jak prostřednictvím přepravních společností, tak i prostřednictvím České pošty. A právě s přefakturací poštovného si absolutně nevím rady. Zřejmě mi nebylo dáno tak vysoké IQ, abych pochopila zákon o DPH.:) Do nedávna jsme na faktuře uváděli "poštovné 119Kč, DPH 0%". Pošta nám však za balík účtuje jen 107Kč. Dočetla jsem se, že pokud je přefakturovávaná částka vyšší, je třeba krátit daň na vstupu zálohovým koeficientem. Což by byl dle mého názoru tento případ. Z toho důvodu se šéf rozhodl, že fakturovat budeme:
poštovné....107Kč DPH 0%;
balné....ZD 10.1Kč DPH 19% = 12Kč, což v součtu činí 119Kč.
Nabyl totiž dojmu, že tak už se jedná o plnění osvobozené a nic se krátit nebude. Osobně si myslím, že se to stejně bude muset krátit tím koeficientem; nekrátilo by se, kdyby celková částka (poštovné i balné) se rovnala 107Kč. Na čí straně je pravda?Nebo jsme mimo oba dva?:)
A ještě jsem slyšela, že se firmy vyhýbají těmto komplikacím tak, že místo poštovného uvádějí pojem zasílací náklady, přepravné, doručovací náklady.. a fakturují celou částku s DPH 19%. Neodvádějí tak ale zbytečně vysoké DPH?
Předem děkuji všem, kteří si dali tu práci to přečíst a ještě odpovědět.:)