Mzdy za leden a směny

• (neregistrovaný)

18. 2. 2008 23:35

Dobrý večer, prosím Vás o radu, počítám poprvé mzdy v restauraci, zaměstnanci pracují na směny a dělají max.povolených 12 hodin za směnu, ale mají pouze 15 odpracovaných dní. A když zadám do programu 15 dní a skutečně odpracované hodiny 175, tak mi program vyhazuje, že má zaměstnanec 55 přesčasových hodin, tak teď nevím jestli mu mám zaplatit přesčasy, nebo mám něco špatně nastaveno v programu. Leden měl pouze 176 pracovních hodin. Prosím o radu jak správně počítat takové mzdy. Moc děkuji Barča

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2008 13:30

Martina (neregistrovaný)

Re: Mzdy za leden a směny
      Jde o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu viz od § 83 ZP. Máte mít vypracovaný rozvrh pracovní doby a protože u takového rozvržení nikdy nedosáhnete přesného naplnění úvazku, určuje se vyrovnávací období, kdy se hodiny pod stanovenou týdenní pracovní dobu považují za prostoj placený průměrem nebo jde o práci nad stanovenou týdenní pracovní dobu tj. přesčas. Rozvržení by mělo splňovat od § 90 - doba odpočinku. U turnusových zaměstnanců se dají v programu zadávat cykly včetně délky směn a tímto by se měly odpracované hodiny správně promítat do výpočtu. Vycházet byste měla z jejich pracovní smlouvy, ze mzdového předpisu. U nás proplácíme všechny odpracované hodiny, přesčasový příplatek či prostoj hodnotíme na konci čtvrtletí.

• 19. 2. 2008 20:53

Barča (neregistrovaný)

Re: Mzdy za leden a směny
      Martinko moc děkuji. B

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).