Nárok na odstupné?

• (neregistrovaný)

19. 2. 2008 6:28

Dobré ráno,
    prosím o radu zkušené. Pracuji jako vedoucí ekonom a součástí mé náplně práce je také zpracovávání norem spotřeby času a mezd. Naše firma však prošla procesem fúze sloučením. Nová organizace mi nabídla práci normovače. Já jsem tuto práci nepřijala. Nový systém nemá v organizačním řádu vymezen pojem vedoucí ekonom, pracovní místo bylo vlastně zrušeno. Zaměstnavatel mi odmítl dát odstupné s tím, že normovače jsem měla v náplni práce už jako ekonom. Měl by mi práci přidělovat dle pracovní smlouvy,ale to by teď mohl dělat jen částečně, s ekonomikou a účetnictvím teď vůbec nepřijdu do styku. Pokud není schopen přidělovat práci dle pracovní smlouvy, je to překážka na straně zaměstnavatele a je nucen dát mi výpověď s odstupným, ne? Teď je vše na bodu mrazu. Jak na zaměstnavatele vyzrát?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2008 10:23

Martina (neregistrovaný)

Re: Nárok na odstupné?
      Pokud vám nabídli jinou práci = jiný druh práce, šlo o návrh dohody o změně prac.smlouvy. Původní místo odpadlo nebo část práce a jde tedy o výp.důvod dle § 52 c) ZP s nárokem na odstupné. Nebudou-li vám přidělovat práci dle prac.smlouvy, jde skutečně o překážku na straně zaměstnavatele s nárokem na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku nebo alespoň za část práce, která vám odpadla. Návrh dohody o změně PS asi v ruce nemáte. Předpokládám, že prac.náplň nebyla součástí PS. Písemně vyzvěte zaměstnavatele k jednání o přidělování práce podle PS a o příp. řešení této situace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).