Prosím o radu - daň z příjmu.

• (neregistrovaný)

19. 2. 2008 12:15

Mohla bych poprosit o radu?
    V loňském roce jsem prodala byt po babičce, která zemřela v červenci 2006. Nejsem si jistá, zda mám platit i daň z příjmu ( za prodej této nemovitosti ) Moc děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2008 12:22

SP (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu - daň z příjmu.
      Osvobozeno v případě že,
      příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.
      Jinak se daň musí zaplatit.

• 19. 2. 2008 12:32

Alexandra Hroníková (neregistrovaný)

To platí i vpřípadě, když jsem uvedený byt zdědila po prarodiči, který v uvedeném bytě cca 20let bydlel ?
      Neorientuji se, zda jsem v "první skupině" - pokud ano, neměla bych být od daně z příjmu osvobozena?

Moc Vám děkuji za odpověd Hroníková

• 19. 2. 2008 13:10

SP (neregistrovaný)

Mluvíme o dani z příjmu. Daň dědická je něco jiného.

• 19. 2. 2008 13:20

SP (neregistrovaný)

Zákon 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu § 11 řeší dědické skupiny. Spadáte skutečně do 1. skupiny, ta má jisté zvýhodnění u dědické daně, ale domnívám se, že na daň z příjmu se vztahuje zákon o Dani z příjmu a to ten odstavec, který jsem Vám překopírovala výše. Moje kamarádka také neodvedla daň z příjmu z bytu po mamince a když se finančák ozval, penále dělalo půl mil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).