Re: Platba faktury v EUR
. Povinnost § 26 odst. 1 ZDPH uvést na daňový doklad údaje o dani a základu daně vždy v české měně. Tyto částky jsou pak závazné jak pro poskytovatele plnění, tak i pro jeho příjemce (pro nárok na odpočet), protože nelze připustit, aby jinou výši DPH odvedl dodavatele a jinou si nárokoval k odpočtu odběratel. Protože o DPH se na účtu 343 účtuje o zúčtovacím vztahu vůči správci daně na podkladě daňového dokladu, musí účtovaná částka DPH odpovídat dani uvedené na daňovém dokladu. V účetnictví se tak může odlišovat pouze celková částka k úhradě, je-li vyjádřena v cizí měně a účetní přepočet je odlišný od daňového.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 2. 2008 13:28
Prosím o radu. Platíme leasing české firmě, ale ne v české měně, ale v EUR. Máme účet také v EUR. Jak mám podle splátkového kalendáře účtovat měsíční splátky, když leasingová firma nám vystavuje měsíční doklady, kde je částka uvedena jak v EUR, tak v Kč. Používá ovšem denní kurz. My používáme měsíční kurz, takže se v přepočtu lišíme. Jde mi o to hlavně kvůli DPH, které si nárokujeme od FÚ. Mám částku v EUR přepočítat svým měsíčním kurzem a neohlížet se, jakou částku v Kč má leasingová firma a nebo musím použít jejich částku v Kč a přepočítávat kurzové rozdíly? Opravdu nevím, jaký postup je správný. Předem děkuji za odpověď.