Platba faktury v EUR

• (neregistrovaný)

19. 2. 2008 13:28

Prosím o radu. Platíme leasing české firmě, ale ne v české měně, ale v EUR. Máme účet také v EUR. Jak mám podle splátkového kalendáře účtovat měsíční splátky, když leasingová firma nám vystavuje měsíční doklady, kde je částka uvedena jak v EUR, tak v Kč. Používá ovšem denní kurz. My používáme měsíční kurz, takže se v přepočtu lišíme. Jde mi o to hlavně kvůli DPH, které si nárokujeme od FÚ. Mám částku v EUR přepočítat svým měsíčním kurzem a neohlížet se, jakou částku v Kč má leasingová firma a nebo musím použít jejich částku v Kč a přepočítávat kurzové rozdíly? Opravdu nevím, jaký postup je správný. Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2008 14:08

danila (neregistrovaný)

Re: Platba faktury v EUR
      . Povinnost § 26 odst. 1 ZDPH uvést na daňový doklad údaje o dani a základu daně vždy v české měně. Tyto částky jsou pak závazné jak pro poskytovatele plnění, tak i pro jeho příjemce (pro nárok na odpočet), protože nelze připustit, aby jinou výši DPH odvedl dodavatele a jinou si nárokoval k odpočtu odběratel. Protože o DPH se na účtu 343 účtuje o zúčtovacím vztahu vůči správci daně na podkladě daňového dokladu, musí účtovaná částka DPH odpovídat dani uvedené na daňovém dokladu. V účetnictví se tak může odlišovat pouze celková částka k úhradě, je-li vyjádřena v cizí měně a účetní přepočet je odlišný od daňového.

• 20. 2. 2008 8:47

Pája (neregistrovaný)

Re: Platba faktury v EUR
      Díky za radu. Už vím, jak na to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).