Mateřská dovolená

• (neregistrovaný)

19. 2. 2008 21:08

Dobrý den!
    Nastoupila jsem na MD, do teď jsem pobírala nemocenskou. V souvislosti s nástupem na MD po ukončení nemocenské mám 2 dotazy:
    1. Z čeho se mi bude vypočítávat výše MD, když v uplynulém čtvrtletí jsem pobírala nemocenské dávky?
    2. Z roku 2007 mi zůstala nevyčerpaná dovolená. Co s touto dovolenou bude? Propadne mi? Nebo si ji budu moct vyčerpat, ale kdy? Po skončení MD před nástupem na RD nebo až po skončení RD? Nebo mi tuto nevyčerpanou dovolenou zaměstnavatel proplatí?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2008 21:31

Renáta (neregistrovaný)

Re: Mateřská dovolená
      1. MD by měla být ve stejné výši jako nemocenské dávky.
      2. Dovolená z roku 2007 Vám zůstane, ale musíte si zažádat o její čerpání tak, aby jste na dovolenou nastoupila bezprostředně po ukončení MD. pokud Vám vznikl nárok na dovolenou i za rok 2008, tak budete postupovat stejně jako s rokem 2007 - vybrat dovolenou po ukončení MD - MUSÍ BÝT PÍSEMNÁ ŽÁDOST předložená dříve než Vám skončí MD.
      Dovolená se proplácí pouze při ukončení zaměstnání.

• 19. 2. 2008 21:54

Lucie (neregistrovaný)

Takže chápu to správně: Podám žádost před ukončením MD. Bezprostředně po ukončení MD, vyčerpám dovolenou z roku 2007 a pak nastoupím na RD?
      Děkuji za odpověď

• 20. 2. 2008 1:29

xy (neregistrovaný)

peněžitá pomoc v mateřství je jiná dávka než nemocenská, takže bude spočítáno nové rozhodné období - tzn. z 12 kal. měsíců před začátkem výplaty peněž. pomoci v mateřství (bude se dělit kal. dny mínus kal. dny nemoci, OČR apod.)
      ještě před ukonč. mat. dovolené požádáte zaměstnavatele o čerpání dovolené tak, aby navazovala na mat. dovolenou - budete mít nárok vyčerpat zůstatek dovolené z r. 2007 a celý nárok dovolené z r. 2008 (v této době již můžete zažádat na kontaktním místě o rodičovský příspěvek, takže budete pobírat náhradu mzdy za dovolenou od zaměstnavatele a současně od státu rodič. příspěvek). Ke konci čerpání dovolené požádáte zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené (max. do 3 let dítěte). Zaměstnavatel Vám musí vyhovět jak v čerpání dovolené, tak v poskytnutí rodič. dovolené. Vše je řešeno v Zákoníku práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).