Re: Práce místostarosty obce.
Starosta je zvolen do funkce ve volbách a nepobírá mzdu ani odměnu, ale funkční požitek.Čili není zaměstnán na základě žádné smlouvy.Zdaňuje se podle toho zda podepíše nebo nepodepíše prohlášení poplatníka.Ve vašem případě má pravděpodobně podepsáno u zaměstnavatele. Daň se sráží -když nemá podepsáno do 5.000 srážková, nad 5.000,- zálohová.Od letošního roku platí ZP.Musí vám donést potvrzení od svého zaměstnavatele, že je mu v zaměstnání sráženo ZP minimálně z minimální mzdy, jinak by se mu (při funkční odměně menší než 8.000,-)muselo ZP doplácet do minima.SP se neplatí.
v letošním roce vydala VZP pro tyto účely tiskopis:
Prohlášení občana (zaměstnance, člana zastupitelstva, komise, rady) ke zdravotnímu pojištění, které dotyčný vyplní a předá na obecní úřad
Donesl mi potvrzení od zaměstnavatele z HPP a také z obce, kde nepodepsal prohlášení a byla mu strhávána záloha ( zřejmě 20%).Mám potvrzení také od manželky. Provedla jsem společné zdanění manželů a i přesto mají ještě doplácet FÚ, doplatek bude do 1.000,- Kč.Ten musí uhradit FÚ?
Všem zúčastněným děkuji za příspěvky a rady. Pokusím se to ještě jednou přepočítat, také mi nejde do hlavy ten nedoplatek. Manželčiny příjmy jsou za uplynulý rok těsně za ( o 1.000,-) prvním pásmem zdanění, a jeho celkový roční příjem zpadá do nejvyššího pásma zdanění. Takže po rozdělení příjmů se dostávají do třetího pásma.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 2. 2008 11:31
Prosím o radu.Na základě jaké smlouvy pracuje místostarosta obecního úřadu a jak se tato mzda zdaňuje a odvádí se s této mzdy sociální a zdravotní pojištění? Funkce místostarosty je vykonavána při zaměstnání,které je HPP a jsou z HPP odváděny veškeré odvody.Předem děkuji.