Hlavní navigace

Faktura za dopravu

  • (neregistrovaný)

    20. 2. 2008 12:48

    Prosím o radu zkušenější: česká firma s českým DIČ nám (také české firmě s českým DIČ) fakturuje za přepravu na Slovensko.
    Fakturu vystavila bez DPH s poznámkou, že jsme povinni přiznat a uhradit DPH (dle par. 10 zákona o DPH, místo plnění je mimo tuzemsko). Postupují správně? Jiné firmy nám za stejnou přepravu fakturují s DPH.
    Děkuji za reakce.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 2. 2008 18:11

      Marek (neregistrovaný)

      Re: Faktura za dopravu
      Tento přepravce postupuje špatně, měl by Vám fakturovat s českou DPH. Pes je zakopaný v § 10/2 ZDPH, který říká, že místem plnění u přepravy mezi členskými státy EU je místo zahájení přepravy, je-li přeprava uskutečňována pro pro osobu reg.v JČS, pak je místo plnění území státu, které poskytlo DIČ.
      Pokud jeden český plátce fakturuje přepravu do EU druhému českému platci nejedná se o fakturaci ORD v JČS a nemůže tedy uplatnit systém reverse-charge. V žádném případě u faktury nepřiznávejte daň, finančáci by Vám neuznali nárok na odpočet. Až dojde berňák na přepravce, který Vám to takto chybně vyfakturoval, tak ho doměří pro chybné osvobození a neuplatnění DPH na výstupu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).