Re: Valutová pokladna na konci roku v DE
Nedivím se Vám, že jste problematiky kurzu a DE na krovkách. Nejste sama. Kurzovou ztrátu ve Vašem případě můžete ( i podle naší daňové poradkyně ) opravdu dát do daňově uznatelných výdajů. Nicméně mi připadá neúměrně vysoká. Při zůstatku 446 EUR a korunové částce 116000,- byste měla v pokladně euro za 260,- Kč. Asi bych hledala chybu!
V DE se na konci roku přepočty neprovádí (když, tak informativně), současně DE neupravuje kurzové rozdíly.
Uplatnit kurzovou ztrátu do výdajů? To bych klientovi nemohla nikdy poradit. Nemá to zákonnou oporu. Když Vám to doměří, nemáte účinnou obranu. Pokud Vám někdo takhle dobře poradil, písemné stanovisko by nebylo od věci.
Děkuji za odpovědi i za čas, který jste mi věnovali, i když je to zase půl na půl, rozhodla jsem raději neuplatňovat. Znáte to - raději ošidit sebe než stát, následky při případné daň. kontrole by byly nepříjemné.
Paní J. děkuji za upozornění, vážně mě to nedocvaklo, že to nějak nehraje. Zkontrolovala jsem doklad po dokladu a konečný stav je:
447,96 EUR při korunové hodnotě 64501,- Kč (144,- Kč za Euro) - asi ještě pořád dost, že? Nevím, nemám zkušenost a následující otázka bude asi hloupá, ale kolik by bylo optimum? Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 2. 2008 14:19
Dobrý den! Prosím o radu, protože nevím, jakým názorem se mám řídit a popravdě - jsem už z toho mírně nešťastná.Co se mi zdálo jasné, najednou jasné není a pomalu se do tohoto problému začínám zamotávat a mám strach, abych nezačala zaměňovat hrušky s jablkama.
Vedu daňovou evidenci, pro přepočet vydaných zahraničních faktur - v rámci EU - používám denní kurz ČNB. Faktury jsou placeny v hotovosti - příjem do valutové pokladny.
Na konci roku nám zůstatek 446 EUR, který přepočtu kurzem ČNB k 31. 12. 2007 (26,62 * 446=11.872,50). Účetní program, který zároveň vede valutovou pokladnu i v Kč, vyčíslil stav hotovosti na 116 000,-, tudíž vznikl rozdíl 104 127,50 Kč = kurzová ztráta. Vím, že v DE kurzové rozdíly v rámci platby nevznikají, ale co na konci roku? Daňová poradkyně mi poradila, že mohu tento rozdíl dát do daňově uznatelných nákladů. Po přečtení některých příspěvků už jsem si nebyla tak jistá její radou a následovala cesta na FÚ. Tam mi řekli totéž - mohu uplatnit. Co teď? Poradí mi někdo? Děkuji.