Dodanění sl. aut používaných soukromě

• (neregistrovaný)

21. 2. 2008 8:52

Nyní od 1/08 jsme dali do užívání našim zaměstnancům firemní auta (většinou pro použití cesta do práce a zpět).

1) přidanila jsem jim 1% VC vozidla vč. DPH (u leasingových - VC u leasingovky, u najatých aut na zákl. smlouvy o nájmu doprav. prostředu - VC u majitele) - odvod DPFO, SP, ZP
    2) vykazování soukromých km - zaměstnanci mi měsíčně předají soupis km ujetých soukromě (jízdy označují i v knize jízd jako soukromé), tento soupis bude sloužit jako podklad pro "doklad o použití", kde soukromé km vynásobím průměrnou cenou PHM za daný měsíc, odvedu DPH.
    Jak účtovat - na jaký účet? 335/648,343 nebo odúčtovávat z nákladů?

3) mezi soukromě použitými auty jsou bohužel mimo vozidla M1 i vozidla N1, u těchto nebyl samozřejmě krácen odpočet DPH na vstupu, tudíž budu muset odvést DPH z ceny obvyklé - prosím o radu, jaké máte zkušenosti s jejím stanovením? Já jsem se dočetla, že lze použít jako ZD:
    .... násobek ujetých soukr. km a sazby za náhradu ujetých km při služebních cestách (nyní tedy 4,10)
    .... DPH obsažené v ceně 1% VC
    (dle 6.směrnice by se mělo vycházet z ceny nákladové, ale tuto verzi asi raději neriskovat?)

Jsou mnou uvedené aspekty, všechny, co nás mohou potkat nebo je ještě nějaká "administrativa" navíc .... asi všem auta raději zabavím -((

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2008 9:43

Lenka (neregistrovaný)

Re: Dodanění sl. aut používaných soukrom
      S každým zaměstnancem bych uzavřela dohodu o používání auta i k soukromým účelům,kde bude i oznámení,že se o 1% navýší základu pojištění a daně,za soukr.jízdy že se bude strhávat z dobírky.A to i měsíci,kdy třeba soukromě nepojede.V účetnictví-mínusem načerpaný benzín spotřebovaný soukromě,dát na nový nedaň.účet-rozlišovat třeba podle aut.Při dobírce dát na 331.anal.třeba srážky auta,do výnosů 688 taky nějaký anal.
      Počítám počet celkem km ujetých podle TP prům.spotřebu,podle dokladů vypočítat cenu 1 lt a vynásobit počtem litrů spotřeb.soukromě.Dopočítat DPH a tu mínusem z 343.310.Celou částku za benzín soukr.na nějaký anal.nedaň.náklad.účet.
      Počkejte,až zaměstnanci zjistí,kolik si budou muset připlácet na zvýš.pojištění a daních,budete řešit,že se jim to nevyplatí,že vlastně Vy chcete,aby se dostali do práce,že to vlastně žádná soukromá jízda nebyla.....mluvím z vlastní zkušenosti.Nikdo z nich si totiž neuvědomí,že mít auto,a neplatit žádné náklady,SD...něco stojí.

• 21. 2. 2008 10:39

Věrka (neregistrovaný)

Re: Dodanění sl. aut používaných soukrom
      *** Díky moc za odpověď, jak říkáte bouřlivá diskuze se zaměstnanci už proběhla a opravdu argument, že kdyby měli svoje soukromé auto, že by je provoz stál daleko víc, je moc neuspokojila -((
      Chci to mít ale v pořádku, protože si myslím, že když 1%VC nyní vstupuje do VZ pro SP a ZP, takže si to stát bude víc hlídat ..

Prosím, neměla by jste vzor takové dohody se zaměstnancem o užívání vozidla?

Jen pro shrnutí:
      1) dle měsíčního soupisu soukr. km ..... 501(PHM),343/335 mínusem
      2) srážka ze mzdy nebo do pokladny za souk.km 331,211/335
      3) co účtovat na 688?
      4) jak prosím s odvodem DPH z ceny obvyklé u N1? Jak stanovit a jak účtovat? (dočetla jsem se, že nelze uznat jako daňový náklad -((

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).