Re: Dodanění sl. aut používaných soukrom
S každým zaměstnancem bych uzavřela dohodu o používání auta i k soukromým účelům,kde bude i oznámení,že se o 1% navýší základu pojištění a daně,za soukr.jízdy že se bude strhávat z dobírky.A to i měsíci,kdy třeba soukromě nepojede.V účetnictví-mínusem načerpaný benzín spotřebovaný soukromě,dát na nový nedaň.účet-rozlišovat třeba podle aut.Při dobírce dát na 331.anal.třeba srážky auta,do výnosů 688 taky nějaký anal.
Počítám počet celkem km ujetých podle TP prům.spotřebu,podle dokladů vypočítat cenu 1 lt a vynásobit počtem litrů spotřeb.soukromě.Dopočítat DPH a tu mínusem z 343.310.Celou částku za benzín soukr.na nějaký anal.nedaň.náklad.účet.
Počkejte,až zaměstnanci zjistí,kolik si budou muset připlácet na zvýš.pojištění a daních,budete řešit,že se jim to nevyplatí,že vlastně Vy chcete,aby se dostali do práce,že to vlastně žádná soukromá jízda nebyla.....mluvím z vlastní zkušenosti.Nikdo z nich si totiž neuvědomí,že mít auto,a neplatit žádné náklady,SD...něco stojí.
Re: Dodanění sl. aut používaných soukrom
*** Díky moc za odpověď, jak říkáte bouřlivá diskuze se zaměstnanci už proběhla a opravdu argument, že kdyby měli svoje soukromé auto, že by je provoz stál daleko víc, je moc neuspokojila -((
Chci to mít ale v pořádku, protože si myslím, že když 1%VC nyní vstupuje do VZ pro SP a ZP, takže si to stát bude víc hlídat ..
Prosím, neměla by jste vzor takové dohody se zaměstnancem o užívání vozidla?
Jen pro shrnutí:
1) dle měsíčního soupisu soukr. km ..... 501(PHM),343/335 mínusem
2) srážka ze mzdy nebo do pokladny za souk.km 331,211/335
3) co účtovat na 688?
4) jak prosím s odvodem DPH z ceny obvyklé u N1? Jak stanovit a jak účtovat? (dočetla jsem se, že nelze uznat jako daňový náklad -((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 2. 2008 8:52
Nyní od 1/08 jsme dali do užívání našim zaměstnancům firemní auta (většinou pro použití cesta do práce a zpět).
1) přidanila jsem jim 1% VC vozidla vč. DPH (u leasingových - VC u leasingovky, u najatých aut na zákl. smlouvy o nájmu doprav. prostředu - VC u majitele) - odvod DPFO, SP, ZP
2) vykazování soukromých km - zaměstnanci mi měsíčně předají soupis km ujetých soukromě (jízdy označují i v knize jízd jako soukromé), tento soupis bude sloužit jako podklad pro "doklad o použití", kde soukromé km vynásobím průměrnou cenou PHM za daný měsíc, odvedu DPH.
Jak účtovat - na jaký účet? 335/648,343 nebo odúčtovávat z nákladů?
3) mezi soukromě použitými auty jsou bohužel mimo vozidla M1 i vozidla N1, u těchto nebyl samozřejmě krácen odpočet DPH na vstupu, tudíž budu muset odvést DPH z ceny obvyklé - prosím o radu, jaké máte zkušenosti s jejím stanovením? Já jsem se dočetla, že lze použít jako ZD:
.... násobek ujetých soukr. km a sazby za náhradu ujetých km při služebních cestách (nyní tedy 4,10)
.... DPH obsažené v ceně 1% VC
(dle 6.směrnice by se mělo vycházet z ceny nákladové, ale tuto verzi asi raději neriskovat?)
Jsou mnou uvedené aspekty, všechny, co nás mohou potkat nebo je ještě nějaká "administrativa" navíc .... asi všem auta raději zabavím -((