Re: Vznikl kurzový rozdíl?
>Prosím o radu, jak je to v této situaci:
>30.1.-výběr 2000 EUR z devizového účtu,pro přepočet
>používáme kurz prvního pracovního dne v měsíci, tedy
>2.1./26,36=52720 Kč.
>pokud jsem tyto EUR vydala z pokladny ještě v tomtéž
>měsíci tak mi to nedělá problém,protože i výdej
>přepočítám stejným kurzem. Nyní jsem tyto EUR ale vydala až
>4.2. a to již mám nový kurz k 1.2./25,865=51730 Kč. Je
>rozdíl mezi příjmem 52720 a výdejem 51730 kurzový
>rozdíl? NE
A to by byl zisk????? Nějak to nechápu!!! Kurzový
>rozdíl jsem vždycky účtovala až po směně tj.mezi
>hodnotou vyzvednutou z účtu a získanou ve směnárně.
Jé já jsem ale ....,teď jsem si namalovala šibeničky a zjistila jsem že jsem těch několik případů co mi vznikly v lednu zaúčtovala špatně.Pro přepočet výdeje EUR z pokladny musím použít kurz směnárny - je to tak?? pak se mi teprve vynuluje 261. Jinak bych nemohla účtovat 563/261 - prosím potvrďte mi moji úvahu,fakt v to m nejsem zběhlá. Díky.
Mně tam taky něco nesedí. Pokud píšete, že jste vybrala z devizového účtu, tj. 261/221, tak pak jste musela přijmout do pokladny 211/261. Pokud používáte pevný kurz, tak pokud je to v jednom měsíci, tak jak píšete, žádný kurzový rozdíl nevznikl.
A Vám jde zřejmě o to, kolik vydat následně z pokladny, pokud by ten výdej byl už další měsíc? To už je další účetní operace a nemá nic společného s tou předchozí.
Kurzový rozdíl na cizoměnových účtech (banka, pokladna) se musí přepočítat k rozvahovému dni (pokud nemáte hospodářský rok tak 31.12.) Pokud ale nebudete mít žádný zůstatek v pokladně roznodně nebude chybou kurz. rozdíl zaúčovat tak aby na účte byl zústatek 0 jak v Kč tak v cizí měně. Stejně se to projeví až na daňovém základě celého období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 2. 2008 9:51
Prosím o radu, jak je to v této situaci:
30.1.-výběr 2000 EUR z devizového účtu,pro přepočet používáme kurz prvního pracovního dne v měsíci, tedy 2.1./26,36=52720 Kč.
pokud jsem tyto EUR vydala z pokladny ještě v tomtéž měsíci tak mi to nedělá problém,protože i výdej přepočítám stejným kurzem. Nyní jsem tyto EUR ale vydala až 4.2. a to již mám nový kurz k 1.2./25,865=51730 Kč. Je rozdíl mezi příjmem 52720 a výdejem 51730 kurzový rozdíl? A to by byl zisk????? Nějak to nechápu!!! Kurzový rozdíl jsem vždycky účtovala až po směně tj.mezi hodnotou vyzvednutou z účtu a získanou ve směnárně.