Re: SZM-sleva na manželku-příspěvek na p
Pozor. V tomto případě není nárok na slevu na manželku. Do vlastních příjmu druhého z manželů pro posouzení nepřekročení částky 38 040 Kč se příspěvek na péči nezahrnuje, pokud jej tento manžel sám pobírá. Jestliže ale druhý z manželů pečuje o osobu, která tento příspěvek pobírá a tato osoba mu tento příspěvek poskytuje, tak se do vlastních příjmů druhého z manželů zahrnuje.
Jestli-že se do příjmů nepočítají např. služby sociální péče, odměna pěstouna a pod.,proč se tedy započítává do příjmu tato dávka?Můžete odkázat na §?
Právě jsem o tom mluvila s pracovníkem Fú. Jde opravdu o příjem manželky a dokonce o zdanitelný příjem, který musí přiznat v daňovém přiznání jako příjmy podle §10. Jen uvažuji, nemusí se z takového příjmu platit soc. a zdrav. pojištění?
no to jsem z toho jelen,spousta lidí asi neví-jako já- že pokud pečují o osobu blízkou a dostávají od ní tento příspěvek, že musí podávat přiznání a ještě tento příspěvek danit, ale děkuji za opravu .Já žiji v domění, že tyto dávky jsou osvobozeny od daně.
Ano. Tento příjem je od daně osvobozen. Ale souhlasíte s tvrzením, že se do vlastních příjmu druhého z manželů pro
posouzení nepřekročení částky 38 040 Kč příspěvek na péči
zahrnuje, pokud jej tento manžel sám nepobírá, ale je mu poskytován osobou blízkou, která sama tento příspěvek pobírá?
Do příjmů manželky bych to započetla, protože u ní opravdu nejde o příspěvek na péči. Ten dostává matka. Manžel si manželku neuplatní, ale hlavní je, že pro manželku to není zdanitelný příjem. Takto jsem to pochopila já. Klidně se ještě dál poučím.
Těmito službami se rozumí služby sociální péče podmíněné sociální potřebností, které poskytují obecní úřady obcí s rozšířenou působností, nebo pověřené obecní úřady a jedná se o peněžité a věcné dávky jednorázové nebo opakovaně poskytované z důvodu sociální potřebnost - viz Pokyn č. D-300 k § 35ba.
manželky a dokonce o zdanitelný příjem,
>>>>>>>>který
>>>>>>>>musí přiznat v daňovém přiznání jako příjmy podle
>>>>>>>>§10.
>>>>>>>>Jen uvažuji, nemusí se z takového příjmu platit soc.
>>>>>>>>a
>>>>>>>>zdrav. pojištění?
>>>>>>>
>>>>>>>Myslím, že se ten pracovník FÚ asi zmýlil.
>>>>>>>od daně osvobozeno: § 4 i
>>>>>>Moc děkuji. Podle tohoto paragrafu je vše jasné.
>>>>>>Tvrzení FÚ mi vyrazilo dech a zdálo se mi
>>>>>>nespravedlivé.
>>>>>>Nemají vždy pravdu.
>>>>>Důvěřuj, ale prověřuj. I FÚ.
>>>>Ano. Tento příjem je od daně osvobozen. Ale
>>>>souhlasíte
>>>>s tvrzením, že se do vlastních příjmu druhého z
>>>>manželů pro
>>>>posouzení nepřekročení částky 38 040 Kč příspěvek na
>>>>péči
>>>>zahrnuje, pokud jej tento manžel sám nepobírá, ale je
>>>>mu poskytován osobou blízkou, která sama tento
>>>>příspěvek pobírá?
>>>
>>>To ano, s tím souhlasím.
>>Já jsem to pochopila opačně v § 35ba odst. 1b jsou
>>uvedeny
>>sociální služby - tedy příspěvěk od osoby blízké.
>>Jaký
>>na to máte nároz?
>Těmito službami se rozumí služby sociální péče
>podmíněné sociální potřebností, které poskytují obecní úřady
>obcí s rozšířenou působností, nebo pověřené obecní
>úřady a jedná se o peněžité a věcné dávky jednorázové
>nebo opakovaně poskytované z důvodu sociální potřebnost -
>viz Pokyn č. D-300 k § 35ba.
a pokyn dále pokračuje - příspěvek za péči o osobu blízkou ...,tak proč by se měl příspěvek za péči počítat do hranice příjmů manžela/manželky, který o druhého pečuje ? Matně si pamatuji, že Dobešová přednášela to, co tu říkáte, pokud je to vlastní příspěvek na péči, pak nezapočítám, pokud ho dostávám, protože pečuji o někoho, pak ho započítám, ale když si pročtu D300, ten říká, do vlastního příjmu manžela/ky nezapočtu příspěvek na péči o osobu blízkou, tak jsem z toho jelen ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 2. 2008 10:53
Prosím o radu:
Může si manžel uplatnit slevu na dani 4200 Kč za manželku, jejíž jediním příjmem v celém roce byl příspěvek na péči o svoji matku. Tento příspěvek pobírá matka, ale předává ji té manželce oproti podpisu. Příspěvek činí cca 8000 Kčs měsíčně.