Re: DP ůroky z půjčky
Dobrý den,
nevím, jestli bude moje úvaha 100%, ale myslím, že při tak nízkém-
je to vůbec možné starobním důchodu, byste měla jistě podat dań.přiznání, ale hlavně z toho důvodu, že by vám měla být vrácena
daň ze závis. činnosti za ty první tři měsíce, pokud jstetedy byla i zaměstnaná. Takže vyžádat si Potvrzení o zdanitelném příjmu za r.2007
a pak dát dohromady celé daňové přiznání - § 6 vypsat podle toho potvrzení, a těch 20000 bude k § 8, tam nejsou žádné výdaje snižující tento příjem. Když pak sečtete dílčí základ daně z § 6 a z § 8 dostanete základ daně. Od toho odečtete možné odčitatelné položky, pokud jste si platila životní pojištění nebo penzijní /nad 6000 za rok/ a z konečného základu daně spočítáte daň /vše je v poučení/ a hlavně odčítáte dále slevu na dani vevýši 7200,- za celý rok - to právě mohou ti kdo nastupují ten rok do starobního důchodu, takže by bylo škoda se o tuto výhodu ošidit. Pak ještě odečtete případnou zálohu, kterou vám srazili v zaměstnání - viz Potvrzení o příjmu za r. 2007 ze zaměstnání. A může Vám i vzniknout přeplatek na dani, který FU vrátí.
Re: DP ůroky z půjčky
V roce 2007 jsem nikde nepracovala tudíž můj jediný příjem je pouze ten starobní důchod a ten úrok z půjčky takže jestli jsem správně pochopila tak do DP uvedu pouze příjem podle § 8 (úrok z pujčky) a svoji slevu na dani 7200,- na poplatníka....????
Jinak děkuji za reakci a radu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 2. 2008 15:41
potřebovala bych poradit zda mám povinost podat daňové přiznání a jak při tom postupovat. Jsem vdaná žena v bezdětné domácnosti a od dubna 2007 mi byl přiznán starobní důchod ve výši 2.340,- kč měsíčně. Za celý rok 2007 jsem takto celkem dostala částku 21.450,- kč. Poté jsem ještě dostala částku 20.000,- kč jako ůrok z poskytnuté půjčky. O jaký příjem se v tomto případě jedná..??? a v případě povinosti podat DP mám také nárok na odečty a jaké..????
Předem děkuji za radu....