Re: Náležitosti faktury u FO bez IČO
Děkuji za reakce, jen k tomu DIČ - bylo vydáno po registraci plátce DZPFO, takže má DIČ a jak píše paní, "IČ je povinným údajem", to mě právě leká v situaci, kdy fotografie není na živnost, tudíž nechci uvádět IČ (zprostředkování), to by mohlo vypadat jako neoprávněné podnikání. Jaký doklad tedy mám vystavit, když chceme za práci (fotografii) zaplatit a IČ je povinným údajem i na smlouvě o dílo?
Já tomu nějak nerozumím, fotograf podnikatel,ale zprostředkovatel? vytvořil dílo, byla vystavena faktura na foto nebo na co?
Jestliže nemá fotograf Živ.oprávnění, nemůže fakturovat tyto práce, to by snad šlo řešit jen prac.práv. vztahem, nebo smlouvou podle obč.zák., ale když chcete zaplatit fotografovi, tak bych udělal DPP a bylo by to snad OK,ne?
ten pája
>>>>>Dobrý den,
>>>>>vedu DE pro FO, v r.2007 zrušena registrace DPH. V r.
>>>>>2008 vystavena fa. za práce provedené dle autorského
>>>>>zákona (fotografie). Na tuto fa. jsem záměrně
>>>>>neuvedla
>>>>>IČO (FO má IČO, ale na jinou činnost -
>>>>>zprostředkování
>>>>>prodeje) a uvedla DIČO, protože jsem měla za to, že
>>>>>toto nesouvisí pouze s DPH. Firma
>>>>>>>>>>mi fakturu vrátila s tím, že >>>>>potřebují
>>>>>mít na fa. uvedené IČO a nesmí mít uvedené DIČO.
>>>>>>>>>>Mám zrušit tuto fa. a vytvořit dodatečně Smlouvu >>>>>o dílo, kde bude uvedeno jen R.Č.?
>>>>*** Ano, určitě bych to raději řešila tak jak píšete.
>>>>Smlouvou o dílo a uvést R.Č. Na živnost - fotograf -
>>>>nemáte živnost, tudíž nemáte DIČ.
>>>IČ je povinným údajem na faktuře, smlouvě, objednávce
>>>atd., jak u FO tak i PO.DIČ bylo vydáno po registraci
>> plátce DZPFO, takže má DIČ, IČ je povinným údajem",
>>to mě právě leká v situaci, kdy fotografie není
>>na živnost, tudíž nechci uvádět IČ >>(zprostředkování),
to by mohlo vypadat jako neoprávněné podnikání.
>> Jaký doklad tedy mám vystavit, když chceme za
>>práci (fotografii) zaplatit a IČ je povinným údajem i
>>na smlouvě o dílo?
>
>Já tomu nějak nerozumím, fotograf podnikatel,ale
>zprostředkovatel? vytvořil dílo, byla vystavena faktura na
>foto nebo na co?
>Jestliže nemá fotograf Živ.oprávnění, nemůže
>fakturovat tyto práce, to by snad šlo řešit jen prac.práv.
>vztahem, nebo smlouvou podle obč.zák., ale když chcete
>zaplatit fotografovi, tak bych udělal DPP a bylo by to
>snad OK,ne?
>ten pája
Původní záměr zprostředkovatel, nikdy s tím nezačal, student fotografie, nyní dostudoval a dělá dle autor. zákona (bez IČO, není k tomu povinen). V podstatě to je jen příležitostná práce, čas od času se opakující. Všude, kde jsem pátrala, to vypadá na smlouvu o dílo, ale jak píšete, IČO je povinné i ve smlouvě. Vystavila jsem fakturu na foto, ale netušila jsem, že to bude takový problém:(
IČ je povinné pro podnikatele-viz § 13a obch.zák., on tedy není podnikatel, jeho činnost dle autorského zákona není živností- § 2 odst.1 písm. b) živ.zákona, tak bych to viděl na smlouvu dle autor.zák. § 12 odst. 1 - o udělení oprávnění k výkonu práva užívat dílo...jinak už nevím, co Vám poradit.
Stejně mi není janý vztah:
autor A - vyhotovil autorské dílo- prodal subjektu B a ten ho fakturuje siubjektu C? Asi mi to nějak nepálí, ale jsem z toho jelen.
Zkuste mi to kdyř tak přiblížit.
Vztah je ten nejjednodušší - autor A vystavil fa. za foto subjektu B a ten ji nechce, protože se mu nelíbí absence IČO. Vám to pálí, jen jsem to asi špatně formulovala, protože jelen jsem už z toho já.
Díky za rady, budu to řešit patrně autorskou smlouvou a budu doufat, že to bude OK. Děkuji.
Já jsem si to znovu celé přečetl a už mi to došlo- vy jste jen zpracovatel DE pro toho fotografa, že?
Potom bych to skutečně viděl na autorskou smlouvu, akorát nevím, jak je to s nějakou registrací podle aut.zákona a s daněmi, s tím jsem se ještě nesetkal, dělám jen v oblasti podnikatelských smluv. Navíc IČ mají i nepodnikatelské subjekty, tak opravdu nevím.
Pokud jsem se ještě díval do svých vzorů, které mám zakoupeny od různých dodavatelů, tak i ve smlouvách na dílo dle autorského zákona je uváděno IČ, případně DIČ, takže jsme asi jeleni oba dva.
Hodně zdaru při dotažení problému.
No to je úžasné, moc děkuji, optám se na ČSÚ, jak to vlastně je, když má jedno IČO na živnost(nikdy na něj nepodnikal), dají-li mu další na to autorství. No ČSÚ - to by mě nikdy nenapadlo. Hlavně že vím, kde se mám dotazovat. Opravdu moc děkuji!!!
Řešte to autorskou smlouvou! Tam se nevypisuje žádné IČ ale pouze rodné číslo!! Je to zjednodušeně "umělecká" činnost, tak jak ji mají i mnozí herci, režiséři, kameramani... atd. Při vyplňování daň.přiznání pak musí živnostník odlišit příjmy z podnikání a příjmy podle autor.práva (na r.č.). Když totiž půjde na paušál, tak ze živnosti má 50% nákladů a z příjmů "na r.č." jen 40%!! Znám dost kameramanů mající "živnost na ř.č." a IČO nemají přidělené!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2008 18:10
Dobrý den,
vedu DE pro FO, v r.2007 zrušena registrace DPH. V r. 2008 vystavena fa. za práce provedené dle autorského zákona (fotografie). Na tuto fa. jsem záměrně neuvedla IČO (FO má IČO, ale na jinou činnost - zprostředkování prodeje) a uvedla DIČO, protože jsem měla za to, že toto nesouvisí pouze s DPH. Firma, pro kterou byla práce provedena mi fakturu vrátila s tím, že nutně potřebují mít na fa. uvedené IČO a nesmí mít uvedené DIČO. (Na faktuře je jasně napsáno, že "Není plátce DPH", ani není vyčíslena DPH). Nyní nevím přesně, jak toto řešit. Mám zrušit tuto fa. a vytvořit dodatečně Smlouvu o dílo, kde zhotovitel bude mít uvedeno jen R.Č.?
Děkuji za pomoc.