Re: Nedoplatek DPFO? prosím, prosím
Jste povinný podat DP pouze v případě, pokud jste měl dva zaměstnavatele v průběhu roku souběžně.Pokud tomu tak není, nemáte povinnost žádat svého zaměstnavatele, ani podat sám, pokud nepředpokládáte, že na tom po odečtení odečitatelných částek ušetříte
Lenko, prosím - chápu správně?
Lenko, prosím Vás, chápu to teda správně? 1.-11.m. u jednoho zaměstnavatele a 12.m. u druhého a vyšel mi nedoplatek na dani, pak nemusím podávat vůbec žádné přiznání k DP a ani žádat o roční zúčtování daně? Ale pokud by probíhaly tyto dva prac.poměry souběžně, pak přiznání podat musím?
Děkuju za potvrzení nebo upřesnění, co chápu špatně
Re: Lenko, prosím - chápu správně?
ano, pokud jste neměl ani jeden den v roce dva zaměstnavatele najednou, nemusíte podávat DP, ani žádat zaměstnavatele o zúčtování.Předpokládám, že vám to nenařizuje zákon z jiného důvodu, tedy, že nemáte příjmy podle §9,§7...(rozumí se z podnikání, pronájmu a pod.)
Lenko, moc děkuji za radu
>>>
>>>Jste povinný podat DP pouze v případě, pokud jste měl
>>>dva zaměstnavatele v průběhu roku souběžně.Pokud tomu
>>>tak není, nemáte povinnost žádat svého
>>>zaměstnavatele,
>>>ani podat sám, pokud nepředpokládáte, že na tom po
>>>odečtení odečitatelných částek ušetříte
>>
>>
>>Lenko, prosím Vás, chápu to teda správně? 1.-11.m. u
>>jednoho zaměstnavatele a 12.m. u druhého a vyšel mi
>>nedoplatek na dani, pak nemusím podávat vůbec žádné
>>přiznání k DP a ani žádat o roční zúčtování daně? Ale
>>pokud
>>by probíhaly tyto dva prac.poměry souběžně, pak
>>přiznání podat musím?
>>Děkuju za potvrzení nebo upřesnění, co chápu špatně
>
>ano, pokud jste neměl ani jeden den v roce dva
>zaměstnavatele najednou, nemusíte podávat DP, ani žádat
>zaměstnavatele o zúčtování.Předpokládám, že vám to
>nenařizuje zákon z jiného důvodu, tedy, že nemáte příjmy podle
>§9,§7...(rozumí se z podnikání, pronájmu a pod.)
Re: Lenko, moc děkuji za radu
>Prosím, mohl by se mi na to někdo kouknout? Nevím, kde dělám >chybu, ale stále mi vychází nedoplatek. To ho teď budu muset >doplatit, když si podávám DP sám? A co kdyby mi dělal zúčtování >zaměstnavatel, tak taky? Nebo jsem prodělal na tom, že si podávám >DP? Měl jsem dvě zaměstnání takže:
>1. příjmy 196.541
>pojistné 24.580
>zákl.daně 171.961
>záloha 17.110
>2. příjmy 5.396
>pojistné 675
>zákl.daně 4.721
>záloha 0
>Za rok 2007 jsem zaplatil příspěvek na penzijní připojištění celkem >7800 (takže do daní si dám 1.800?)
Při ročním zúčtování nebo daň. přiznání obvykle vychází přeplatek (zvlášť v případě, kdy teprve po skončení roku uplatňujete odpočet na penz. připojištění). Nedoplatek signalizuje chybné zdanění při výpočtu měsíčních výplat. Ta vámi uvedená záloha u toho prvého zaměstnání mě připadá dost malá. Neměl jste kromě slevy na poplatníka ještě nějakou další slevu? (PID, ČID, ZTP/P, student). Pokud ne (mohl jste mít špatně spočítanou mzdu v některém měsíci nebo měsících) zkuste si zadat hrubou mzdu za každý jednotlivý měsíc postupně za všech 11 měsíců podle výplatní pásky do kalkulačky pro výpočet čisté mzdy v r. 2007 a zkontrolujte si sraženou zálohu a čistou mzdu s výplatními pásky.
Kalkulačku pro výpočet čisté mzdy v r.2007 najdete např. zde:
http://www.vyplata.cz/vypocty/vypocetcistemzdy07.php#vysledek
Re: Lenko, moc děkuji za radu
V celkové částce příjmů je záloha na daň skutečně malá, ale myslím, že k tomu došlo tím, že jsem měl v jednotlivých měsících různé příjmy - tzn. v některém měsíci mi byla srážena záloha 12% a v jiném 19%. Ale na ty výplatní lístky se podívám. Díky za tip
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 2. 2008 21:41
Prosím, mohl by se mi na to někdo kouknout? Nevím, kde dělám chybu, ale stále mi vychází nedoplatek. To ho teď budu muset doplatit, když si podávám DP sám? A co kdyby mi dělal zúčtování zaměstnavatel, tak taky? Nebo jsem prodělal na tom, že si podávám DP? Měl jsem dvě zaměstnání takže:
1. příjmy 196.541
pojistné 24.580
zákl.daně 171.961
záloha 17.110
2. příjmy 5.396
pojistné 675
zákl.daně 4.721
záloha 0
Za rok 2007 jsem zaplatil příspěvek na penzijní připojištění celkem 7800 (takže do daní si dám 1.800?)
PROSÍM, vážně nevím, co s tím