Re: Zaokrouhlování
Honzo, jsem z účetní firmy a podle mě se jedná o zjednodušení práce Vaší účetní. V reálu to zas až tak vliv na výsledek mít nebude (tedy na daň z příjmu, protože když si DPH neuznáte, máte ho v nákladech), ale dle mého odborného posouzení by jí finanční úřad měl nárok napadnout nesprávné vedení záznamové povinnosti k DPH. Jestliže obdržíte doklad kde JE vyčíslená DPH (např. 100 základ daně a 19 daň), tak by měla PŘESNĚ tyto částky zanést jak do účetnictví, tak do záznamové povinnosti k DPH. Při jejím zjednodušení tak může dojít k odchylce 101+18 nebo 99+20 a jestliže takových odchylek bude měsíčně pětset, tak Vám to pomalu "hodí" doměřitelný základ daně ...
Myslím že je dobré si s ní popovídat o pečlivosti :-) a přeji Vám hodně empatie, protože taková "upracovaná" paní účetní Vás začne všemi možnými způsoby přesvědčovat o tom, že je to přeci prkotina ...
U zjednodušeného daňového dokladu můžete vycházet z údajů (základ daně a daň), které jsou tam uvedeny. To platí, jsou-li spočteny správně. Jinou možností je provést výpočet (rozdělení na základ a DPH) koeficientem, jak Honzo uvádíte. Obě varianty jsou použitelné a v souladu se ZDPH (zejména § 28 a § 37). Použitím těchto dvou postupů mohou vznikat drobné rozdíly ve výsledku. Jedinou otázkou je, čím se Alena může v účetní firmě zabývat, když Vám poskytuje takové nesmyslné rady:-)
Tome, myslím že urážky sem na fórum nepatří. Zabývám se financováním a plánování je pro mnoho firem zásadní a jsou tací, kteří na haléři trvají a mají pro to své důvody. Půjdete-li koeficientem na všechny zjednodušené DD, potom máte více práce - např. při zařazování do majetku - ať již drobného nebo dlouhodobého. Majetek zakoupíte za 3999 bez DPH plus 19% 759,80 Kč, doklad za hotové bude na částku 4759 Kč. Já zaúčtuji a do záznamové povinnosti načtu 3.999 + 759,80 (v účetnictví ještě naúčtuji hal.vyrovnání 0,20). Při použití koeficientu budu mít v drobném majetku 3999,16 (0,20-0,50) a na účtu DPH 759,84 (0,80-0,00). Neříkala jsem že paní účetní tazatele dělá něco špatně, jen že si zjednodušuje práci.
Urážka zní docela jinak Aleno. Nevidím důvod proč by Honza měl vést se svojí paní účetní diskuze o pečlivosti, jak jste mu radila. Ten kdo používá koeficient není nepečlivý! Je to jedna z možností plně v souladu se zákonem. Stejně je nesmyslné, že při použití koeficientu mám s něčím více práce, jak uvádíte. I Ty Vaše výpočty mně nějak nevychází, ale to je vedlejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 2. 2008 9:35
Diobrý den,
vedeme podvojné účetnictví (plátci DPH) a necháváme si ho zpracovávat u externí účetní.
Externí účetní účtuje takovým stylem, že např. na paragonu (PHM) jsou uvedeny částky bez DPH a DPH, ona to hodí do počítače a počítač jí to nějak zaokrouhlí, ale vždycky se jedná jen o nějaké halíře, ale prostě se to malinko liší, př. 25,70 a 25,50.
Je to chyba? může se to vůbec takhle účtovat?
A nebo když dostanu paragon, tak tam to DPH a cenu bez DPH rozpočítám pomocí koeficientu a napíšu to tam. Jsme firma, kde pro naši vnitřní potřebu vedeme rozpočty jednotlivých akcí a tam vedeme jen částky bez daně. Takže já na doklad napišu třeba DPH 10,20 a ona mi pak vyjede za měsíc pokladní doklady a je tam 10,50.
Jak to řešit?
děkuji