Re: 2 zaměstnání = 2 osvobozené penzijka
Do nákladů si nic dát nemůžete. Můžete si uplatnit v DP jako položku odečitatelnou od základu daně dle § 15.
Částka, kterou lze takto odečíst, se rovná úhrnu příspěvků ZAPLACENÝCH POPLATNÍKEM (NELZE UPLATNIT PŘÍSPĚVEK HRAZENÝ ZAMĚSTNAVATELEM) na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem na zdaňovací období sníženému o 6 000 Kč. Maximální částka, kterou lze takto odečíst za zdaňovací období, činí 12 000 Kč.
Dále lze uplatnit dle § 15 poplatníkem zaplacené pojistné ve zdaňovacím období na jeho soukromé životní pojištění (platí opět, pouze poplatníkem zaplacené). Maximální částka, kterou lze odečíst za zdaňovací období, činí v úhrnu 12 000 Kč, a to i v případě, že poplatník má uzavřeno více smluv s více pojišťovnami.
ale p. Roman se ptá, zda si je mohou dát firmy do nákladů- já se domnívám, že limit 24000 Kč se týká pro každého zaměstnavatele (přece nebude zaměstnavatel zkoumat, zda zaměstnanci mají ještě další zaměstnání a zda v těchto zaměstnáních nedostávají také příspěvky na pojištění)
Limit 24 tis. je platný pro zaměstnance, pokud by příspěvky byly vyšší jednalo by se o zdanitelný příjem
Daňová uznatelnost příspěvku zaměstnanavatele na penzijko je limitována v 2007 - max. 3% vym. základu na sociální pojištění
v roce 2008 - není stanoven limit, uznává se až do výše uvedené ve vnitřním předpise
myslím, že příspěvku 2 zaměstnavatelů na jednu smlouvu nic nebrání
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 2. 2008 14:58
Dobrý den, pracuji na hlavní pracovní poměr u jednoho zaměstnavatele a na vedlejší prac.poměr v druhé firmě jsem společníkem. Obě firmy mi platí penzijní připojištění, můžou si je obě dát do nákladů? Každý v limitu 24000 ročně spolu s životním? Děkuji. Roman