Re: Dohoda o provedení práce na 5000,-
Nejen u DPP. Prostě daňový základ pro srážkovou daň se nezaokrouhluje, zůstává v korunách tak je je. Výsledná srážková daň se zaokrouhlí na koruny dolů. Daňový základ pro zálohovou daň se zaokrouhluje na stovku nahoru.
U Vámi uvedeného výdělku 11770 zaokrouhlíte daňový základ na stovku nahoru, tj. na 11800 (nenavyšuje se o 35%, protože jde o DPP) a výsledná daň 15% je zálohová. Pokud bude mít podepsané prohlášení, uplatníte slevu, pokud nebude mít podepsané, slevu neuplatníte.
Děkuji Jiřko,je to tak jak jsem si myslela,ale chtěla jsem mít jistotu.Super Dík.Dana
Píši o dohodě o provedení práce,kde není povinnost odvádět soc.a zdr.poj.
To co píšete mě překvapuje,protože jsem byla asi na jiném školená a tam bylo jasně řečeno,že žádná SHM není,protože když není povinnost odvádět,tak se ani nenavyšuje.Já jen nevěděla jak počítat zálohovou daň,která je nad 5000,- a je jen 15% ne 20% jak bylo v loni.
Ale děkuji za názor.Přidá se někdo?Dana
nevím, na jakém školení jste byla, ale není to pravda
vždy je rozhodující (ať se jedná o prac. poměr, DoPP, DoPČ), zda zaměstnanec má nebo nemá podepsané daň.prohlášení
zaměstnanec může mít při souběžném zaměstnání (u několika zaměstnavatelů současně) podepsané daň.prohl. vždy jen u jednoho zaměstnavatele
pokud nemá podepsané daň.prohl., potom záleží na výši příjmu - do 5000 Kč/hrubého je vždy srážková daň 15%,ta je konečná, do ročního zúčtování nejde
nad 5000 Kč/hrubého je zálohová daň 15% a musí dotyčný podat daň.př. na FÚ
pokud má podepsané daň.prohl, potom uplatňuje slevy dle zákona a je vždy zálohová daň 15%
z prac.pom. a z dohody o prac.činnosti se odvádí SP, ZP, proto se musí navýšit na tzv. "superhrubou" mzdu
z dohody o prov. práce se neodvádí SP, ZP, proto se "hrubá" mzda = "superhrubá" mzda (nic se nenavyšuje)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 2. 2008 17:12
Jak bude vypadat výpočet daně z dohody o prov.práce.,kdy je za měsíc výdělek 11770,-?
Mám za to,že se jedná o zálohovou daň,tedy dojde k zaokrouhlení na 11800,- a potom bude sražena 15% daň.
U srážkové daně u dohod do 5000,- se nic nezaokrouhluje.Je to tak?Děkuji.Dana