Re: Náhrada výdělku za prac.úraz
>>Vracím se ještě k mému včerejšímu dotazu. Mám
>>Rekapitulaci pojistné události od pojišťovny takto:
>>Bolestné 4 080,-
>>Poplatek lékaři 100,-
>>Čistá ztráta na výdělku 16 267,-
>>------------------------------------------
>>Celkem 20 447,-
>>odvedena zálohová daň 4 080,-
>>Už vím,že bych měla brát do daňového přiznání jen
>>ztrátu na výdělku (mám pravdu, že jen 16 267,-?), ale
>>proč
>>proboha pojišťovna odvádí daň 20% z celkové částky??
>>A
>>proč pro ni neplatí stejná pravidla, jako pro
>>ostatní,
>>tzn.vystavit klasické potvrzení? Doufám, že daň můžu
>>nasčítat celou, už mi z toho šibe:-)))) Děkuji všem
>>za
>>odpovědi a prima večer.
>
>Pojišťovna vám něco zdanila? Vy jste zaměstnanec? Pokud ano máte částku náhrady na výdělku zahrnutou v potvrzení o příjmech tak nač potřebujete potvrzení z pojištovny?
Jsem účetní, která musí udělat daňové přiznání člověku, který donesl toto potvrzení od pojišťovny a nějak jsem se na tom zasekla. Děkuji
Na vaše "proč" bohužel neznám odpověď, spíš bych ještě přidala další - proč to těm pojišťovnám finanční úřady tolerují...
Ale to vám moc nepomůže :-)). K tomu vašemu případu - nevypadá to, že by daň byla spočítaná z celkové částky, spíš mě zaráží ten pojem "čistá" náhrada za ztrátu na výdělku. Co když je to částka, kterou dostal ten postižený na ruku? Odpovídalo by to totiž hrubé náhradě kolem 20 301 - 20 399. Paky by seděla 20% záloha na daň 4 080 Kč.
Nečetla jsem váš včerejší dotaz (možná jste měla pokračovat pod ním), ale asi víte, že v takovém případě nelze provést roční zúčtování?
já pořád nechápu proč vám nosí potvrzení od pojiš´tovny? Pokud byl někde zaměstnaný a tam mu vznikl PÚ, tak ho musela vyplatit ta firma a rekapitulace od pojišťovny je jen pro něj?
Ta pojišťovna to určitě někomu refundovala a ten to musel zdanit
Děkuji za zajímavý názor, nedělám roční zúčtování, dělám klientovi daňové přiznání a zápasím s tím. Pokud by jste měla pravdu, znamenalo by to, že musím chtít nové potvrzení z pojišťovny?? S uvedením hrubé ztráty na výdělku? Jde o Českou pojišťovnu Brno. Děkuji
podle těch zmatků bych to tipovala na Kooperativu - je to tak?
protože ztrátu na výdělku vyplácela pojišťovna, tak měla danit (bez podepsaného daň.prohl. - to má zaměstnanec u zaměstnavatele podepsané) 20% - z tohoto příjmu, ale jen ze ztráty na výdělku
musíte se dotázat příslušného zaměstnance, který to na pojišťovně zpracovával (také nechápu, co jim brání v tom, aby zaměstnanci této pojišťovny dodržovali zákony - také mám zkušenosti, že nechtějí zasílat potvrzení o zdanitelných příjmech, s daněním od pojišťovny mám také někdy problémy - stále jsme problémy řešili, ale už se to snad lepší)
Tomu všemu bych rozuměla, sice jste mě znejistěla tím §10, protože včera mi tu říkali,že je to klasický příjem ze závislé činnosti, ale přeci nepodléhá dani poplatek lékaři, který klient zaplatil a vymáhá ho na pojištovně?? A bolestné taky ne? Kde jste pak vzala základ 20 400,- ??
Ale ne, neplete se mi to, vím přesně o co jde, ale na tom potvrzení prostě není základ daně, hrubá výše náhrady ušlého příjmu, ze které je spočítána daň 4 080,-. Spočítala jsem to na 20 347,-, zaokrouhleno na 20 400,- a z toho je 20% právě těch 4 080,-.Už jsem podnikla kroky k tomu, aby se pojištovna polepšila. Ale díky za všechny odpovědi a hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 2. 2008 21:47
Vracím se ještě k mému včerejšímu dotazu. Mám Rekapitulaci pojistné události od pojišťovny takto:
Bolestné 4 080,-
Poplatek lékaři 100,-
Čistá ztráta na výdělku 16 267,-
------------------------------------------
Celkem 20 447,-
odvedena zálohová daň 4 080,-
Už vím,že bych měla brát do daňového přiznání jen ztrátu na výdělku (mám pravdu, že jen 16 267,-?), ale proč proboha pojišťovna odvádí daň 20% z celkové částky?? A proč pro ni neplatí stejná pravidla, jako pro ostatní, tzn.vystavit klasické potvrzení? Doufám, že daň můžu nasčítat celou, už mi z toho šibe:-)))) Děkuji všem za odpovědi a prima večer.