Co dělat s Prohlášením poplatníka?

• (neregistrovaný)

25. 2. 2008 23:14

Prosím, jsem OSVČ, chci angažovat externistu na DPP.

Dočetl jsem se, že je pro něj výhodné podepsat Prohlášení poplatníka daně, aby pak na konci roku mohl požadovat vrácení záloh daně od Finančního úřadu.

Nepochopil jsem ale, co s tím Prohlášením mám fyzicky provést :)

Schovám si ho do archivu pro případnou kontrolu, nebo ho odnesu na Finanční úřad?

Pokud to slouží jen pro mojí potřebu, tak k čemu to je?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2008 23:23

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Co dělat s Prohlášením poplatníka?
      Podepsáním daňového prohlášení si zaměstnanec vlastně vybírá způsob danění a uplatnění či neuplatnění slev z daně. Při podepsaném prohlášení vždy daníte 15% zálohovou daníˇ, uplatníte daňovou slevu a tento příjem a tato daň je pak zahrnuta do přiznání. Při nepodepsaném prohlášení a hrubé mzdě nebo odměně z dohody se daňový základ také zdaní 15% bez uplatnění slevy a tato daň je také zálohová a také se tento příjem a tato daň zahrnuje do přiznání. Při nepodepsaném prohlášení a hrubé mzdě nebo odměně do 5000 Kč se tato zdaní 15% bez uplatnění slev a tato daň se nazývá srážková. Srážková daň je konečná, tento příjem ani tato daň se do přiznání nezahrnuje. Upozorňuji, že daňové prohlášení může zaměstnanec podepsat v tomté zdaňovacím období (měsíci) pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich má současně více. Jestliže tedy ten Váš externista má ještě jiného zaměstnavatele, u kterého má prohlášení podepsané, nemůže již podepsat u Vás - a podle výše měsíční odměny pak budete danit.
      Pokud prohlášení podepsat může a podepíše, pak si ho založíte do dokladů mzdového účetnictví a vše pak předkládáte při kontrole na závislou činnost z FÚ.

• 25. 2. 2008 23:25

Jindra2 (neregistrovaný)

Na Fú se přihlásíte jako plátce daně z příjmů za zaměstnance - a všechny podklady ke mzdě včetně toho prohlášení budete mít se mzdovým listem 30 let schované u sebe. Při podepsání prohlášení Vám to slouží jako podklad, že mu můžete uznat odpočet na osobu, na studenta apodobně, pokud nemá jiné zaměstnání, kde to prohlášení už podepsal. Při kontrole Fú - jim to předložíte.

• 25. 2. 2008 23:40

M.L. (neregistrovaný)

Ježišmarja, s tím bude práce. Já myslel, že pro vrácení daně si zaměstnanec zajde na FÚ na konci roku sám.

Ale není mojí povinností Prohlášení obstarávat, pokud se s externistou dohodnu, aby si to buď zajistil sám, protože já se o to starat nehodlám?

Koneckonců jsou to jeho peníze, že. Proč bych s tím měl mít práci já.

Mojí povinnosti je jen podepsat DPP, vyplatit mu odměnu a poslat 15 % daně na FÚ...

• 25. 2. 2008 23:51

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud nemá jinde podepsané prohlášení a odměna by byla v měsíci do 5000 Kč, pak by se mu nemuselo to nepodepsání vyplatit, protože ta daň byla srážková a nemohl by si ji zahrnout do přiznání. Byla by prostě nezúčtovatelná a nevratná a proto on by mohl u Vás prohlášení podepsat, aby nebyla srážková, ale zálohová a tudíž zúčtovatelná. Podepsání prohlášení je jeho starostí, ale pokud podepíše, Vy podle toho musíte danit. Při danění zálohovou daní se daňový základ vždy nejprve zaokrouhluje na stovku nahoru. Při danění srážkovou daní se daňový základ nezaokrouhluje a výsledná srážková daň se zaokrouhlí na korunu dolů.
      Ať již bude danění zálohové či srážkové, na FÚ na závislou činnost musíte být přihlášen v každém případě a po skončení roku zaslat na FÚ vyúčtování sražených a odeslaných daní.
      Jakmile totiž s někým sepíšete smlouvu nebo dohodu, stáváte se zaměstnavatelem a musíte vést mzdové účetnictví a vše, co k tomu náleží (mzdový list, rekapitulace) a stáváte se plátcem daně - buď zálohové nebo srážkové (nebo obou druhů daní, když máte více zaměstnanců s různými daněmi).

• 26. 2. 2008 1:43

M.L. (neregistrovaný)

Prosímvás, já to nechápu, mohu vás poprosit o polopatické vysvětlení? Děkuji pěkně.

Jako OSVČ, uzavřu s externistou DPP. Je to student, nikde jinde nepracuje.

Jak vypočítám daně a odměnu reálně?

Příklady:

A)
      Odměna: 11455 Kč
      Základ daně: ?
      Daň: 15 %
      Daň: ?
      K výplatě: ?

B)
      Odměna: 366 Kč
      Základ daně: ?
      Daň: 15 %
      Daň: ?
      K výplatě: ?

Děkuji pěkně

• 26. 2. 2008 8:40

Líba (neregistrovaný)

To samozřejmě platí jen proto, že je to student a má u vás podepsané prohlášení. Hlídejte si 150 hodin v roce.

• 26. 2. 2008 15:23

J (neregistrovaný)

Jestli-že se chcete stát zaměstnavatelem, a to se jím při zaměstnávání zaměstnanců stanete, a nemáte vůbec ponětí o tom co to obnáší -v oblasti personalistiky a mezd- nebylo by lepší sehnat si za pár korun někde v okolí šikovnou účetní, která by vám tu trochu zpracovala? Ušetřil by jste si tím dost starostí.

• 27. 2. 2008 9:35

v. (neregistrovaný)

Docela lituji neznalé podnikatele, tohle procitnurí musí být šok:-))) A to vám ještě neposílá Český statistický ústav ty své přiblblé výkazy k vyplnění:-)))) To by jste se radši odstěhoval do teplých krajin:-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).