Re: Dluh na mzdě - jak v daních?
xxxxxxxxxxxxxx
Úřad práce jim poskytl částečnou náhradu za nevyplacenou mzdu, ale na potvrzení jim napsal celou částku původního dluhu, obsahující i nevyplacenou část, o kterou se teď budou soudit. Nedělám jim vyrovnání, ale chtěli pomoct s přiznáním.
na potvrzení od zaměstnavatele by měl být na ř. 1 uvedený celý zúčtovaný příjem (za všechny měsíce)
na ř. 2 se uvede příjem, který byl vyplacený
(k tomu se vyplní příslušné kolonky na pojištění, daně)
tento problém se zde řeší poslední dobou velmi často - zkuste např. odpověď 414406
xxxxxxxxxx
ptala jsem se proto, abych správně odpověděla
budu tedy předpokládát, že jste MÚ
z ÚP by Vám měly přijít vyplacené mzdy a rozdíly nevyplacených mezd - musíte tedy tyto rozdíly z čistého přepočítat na hrubý příjem (to je dost složitý výpočet - můžete ho najít popsaný v Mzdové účetní č. 2/2006 - na 4 stránkách je to popsané, jak postupovat)
tyto vyplacené mzdy zahrnete k příjmům, které jste vyplatili v průběhu roku (bude rozdíl mezi řádky 1+2 a následně k tomu i pojištění, daně)
pokud doplatíte dlužné mzdy, vyplníte tento příjem do ř. 4 v příslušném kal. roce (následně k tomuto řádku i pojištění, daně) a zaměstnanec bude povinen podat daň.př.na FÚ
tyto vyplacené dlužné mzdy bude v rámci konkurzu požadovat ÚP po zaměstnavateli
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
promiňte nereagovala jsem včas, nejsem MÚ, ale jejich nynější zaměstnavatel. Ale to nevadí. Pokusím se ten rozdíl z ÚP dostat. Nepochoipila jsem, že to na to potvrzení taky nerozepsali do řádku 1 a 2 ( celé, z toho vyplaceno). Lupli tam stejnou částku, ale tu nevyplacenou. Moc Vám děkuji za Vaši ochotu.
xxxxxxxxxxxx
ale to potvrzení měla udělat MÚ té firmy, které byly částečně (některým zaměstnancům zcela) mzdy vyplacené - já nevím, že by vystavoval ÚP potvrzení (nebo ta firma již neexsituje?) Nevyplacená částka nemůže jít do ročního zúčtování
je to divné, protože přece i když je firma v konkurzu, tak ještě nějaký čas musí fungovat (takže je tam určitě někdo, kdo by vystavil i potvrzení za vyplacené mzdy z ÚP)
příští rok (až dostanou doplacené mzdy - nebo část mezd) si budou muset zaměstnanci provést daň.př. na FÚ a doplatit daň
xxxxxxxxxxxxxxxxx
Tak jsem volala na ÚP a sdělili mi, že se takhle dohodli s FÚ a že je to zákonem nedořešené. Že dopočítávat hrubou mzdu z čisté nejde. Tak ještě budu volat na FÚ co mi řeknou. ÚP prý odvedl zálohu na daň z celé částky mezd, nejen z vyplacené. Tak mi asi nezbyde nic jiného, než dát do přiznání celou částku (i nevyplacenou).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 2. 2008 8:09
Dobrý den - prosím o konzultaci:
Naši zaměstnanci - poláci (daň.nerezidenti) mě požádali o daň. přiznání a doložili potvrzení z předchozího zaměstnání. Na něm je uveden dluh na mzdě. Potom mají potvrzení z ÚP na rozdíl, ale z toho dostali fyzicky jen část. Mám jim vyúčtovat celou daň podle obou potvrzení ? i když ty peníze vůbec neviděli a kdoví jestli uvidí? Předem díky
Eva