Nechtějí zaplatit, faktura nemá razítko

• (neregistrovaný)

26. 2. 2008 13:28

Softwarová firma (!) si u mě objednala službu (jsem OSVČ, neplátce DPH). Služba v ceně 5300 Kč dodána, spolu s ní i faktura v PDF. Dělám to tak již rok, polovina zákazníků faktury emailem neakceptuje, tak holt posílám dodatečně poštou.

Tento zákazník však předčil všechny ostatní: volala mi účetní té firmy, že na faktuře není razítko a fakturu nemůže proplatit.

Poslal jsem jí písemně úryvky ze zákona o účetnictví, zákona o DPH a současně argumentoval, že faktury od ČEZ, plynárny, Telekomu, T-Mobilu, atd. razítka také neobsahují.

Paní účetní je neoblomná a podmiňuje zaplacení faktury razítkem. Majitel firmy stojí na straně své účetní (upozornil jsem ho na prodlení platby). Faktura je totiž už dva týdny po splatnosti.

Chci se zeptat, zda mohu začít počítat úroky z prodlení podle vládního nařízení č. 163/2005 Sb. a zda mohu fakturu postoupit vymahačské firmě (už s tím mám dobré zkušenosti).

Na závěr jeden malý fígl na neplatiče: jiná firma mi dlužila půl roku asi 3000 Kč, poslal jsem jí poslední upomínku před podpisem mandátní smlouvy s vymahačskou firmou, na obálku červenou fixkou napsal velký nápis "ODBĚRATEL JE DLUŽNÍK". Firma se mi omluvila a fakturu zaplatila :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).