Prosím píšu písemku!!!

• (neregistrovaný)

26. 2. 2008 17:12

Prosím ptám se ještě jednou, zítra píšu z toho písemku a mám trošku mezery. Děkuju

>>Prosím můžete mi vysvětlit jak se u zaměstnance
    >>počítá
    >>zdravotní poj. které si platím já, které platí za mě
    >>zaměstnavatel a které se započítává do super hrubé
    >>mzdy? Mám 8500 hrubou mzdu.
    >
    >Zaměstnanec 4,5 % z hrubé ZP a 8 % SP
    >Zaměstnavatel 9 % z hrubé ZP a 26 % SP
    >
    >superhrubá = hrubá + 35 % (9+26) = 11475
    >daň 15 % ze superhrubé 1725 bez slevy na poplatníka
    >(2070) = 0
    >čistá = hrubá - ZP - SP - daň = 8500 - 383 - 680 - 0 =
    >7437

Děkuji moc a jak jste spočítala tu zdravotku, 8500*13,5=1147,5 to se zaokrouhlí kam? a pak se to dělí třemi že? a to se zaokrouhlí jak? a pak to co platí zaměstnavatel se bere z té zaokrouhlené částky, nebo nezaokrouhlené- 1147,5? Omlouvám se moc tomu nerozumím.

A sociálka se zaokrouhluje stejně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2008 19:15

Líba (neregistrovaný)

Re: prosím píšu písemku!!!
      To, co platí zaměstnanec, se zaokrouhluje na koruny nahoru. Zdravotní i sociální.

To, co platí zaměstnavatel, se také zaokrouhluje na koruny nahoru. Jenomže se to nepočítá z jednotlivých mezd, ale z celé sumy za všechny zaměstnance. Zaměstnavatel sečte všechny vyměřovací základy za všechny zaměstnance (v našem případě se to rovná součtu hrubých mezd) a z toho odvede 13,5 %. Zaokrouhlí na korunu nahoru.

Jednotlivým zaměstnancům počítá ZP tak, že z jeho hrubé spočítá 4,5 % a taky zaokrouhlí každému zaměstnanci nahoru.

Při větším počtu zaměstnanců se tak může stát, že podíl toho zaměstnavatele není úplně přesně 9 %. Ale mám strach, jestli jsem tě tím úplně nezblbla.

Co se zaokrouhlení superhrubé mzdy týká, vedou se tu o tom diskuze. Údajně na dvě desetinná místa. To ovšem může mít význam jen při výpočtu srážkové daně a to není tvůj případ. Tebe se týká situace, kdy je zaměstnanec zaměstnán v klasickém pracovním poměru, má podepsané prohlášení poplatníka daně ze závislé činnosti a odvádí tudíž daň zálohovou.

Při výpočtu zálohové daně se daňový základ zaokrouhluje při výpočtu měsíční daně na stokoruny nahoru a při výpočtu roční daně na stokoruny dolů. (Proto by v ročním zúčtování neměl vyjít nedoplatek ale přeplatek.)

Klidně se ještě zeptej.

• 26. 2. 2008 21:20

Kamil (neregistrovaný)

Jste moc hodná děkuji. Četl jsem tady totiž někde, že zdravotní se počítá tak že se hrubá vynásobí 13,5 a vydělí třemi, tak to tedy není?

• 26. 2. 2008 22:55

Jiřka (neregistrovaný)

Jsou uznávány oba způsoby. Takže lze i vypočítat 13,5% a z toho 1/3 se sráží zaměstnanci a 2/3 hradí zaměstnavatel.

• 27. 2. 2008 11:15

Kamil (neregistrovaný)

Aha, tak teď už to chápu a u sociálního je to stejné, také zaměstnavatel odvádí 26% z celkového součtu mezd?

• 27. 2. 2008 12:42

Laďa (neregistrovaný)

Zdravotní a sociální pojištění se počítá odlišně.
      Zdravotní pojištění: Výše pojistného činí 13,5 % z vyměřovacího základu zaměstnance. Tato částka se zaokrouhlí na celé Kč nahoru a odvede se zdrav. pojišťovně. Jedna třetina z celkové částky se srazí zaměstnanci (jestli se zaokrouhlí nahoru nebo dolů není rozhodující) a rozdíl mezi ní a celkovým pojistným je pojistné hrazené zaměstnavatelem.
      Sociální pojištění: Sazba pojistného z vyměřovacího základu je 26% u organizace a 8% u zaměstnance. Pojistné se zaokrouhluje na celé Kč směrem nahoru. Samostatně je třeba zaokrouhlovat pojistné, které platí zaměstnavatel a samostatně se zaokrouhlí pojistné jednotlivých zaměstnanců. Pojistné za organizaci se zjistí tak, že se sečtou vyměřovací základy všech zaměstnanců a z toho se vypočte 26% a zaokrouhlí na celé Kč směrem nahoru. Pojistné za zaměstnance se zjistí tak, že se sečte pojistné (vyměřovací základ x 8%) všech zaměstnanců zaokrouhlené na celé Kč nahoru. Pozor- pro výpočet celkového odvodu pojistného nelze sečíst vyměřovací základy všech zaměstnanců a z toho spočítá 34%.

• 27. 2. 2008 13:09

Laďa (neregistrovaný)

Výpočet superhrubé mzdy
      Výpočet superhrubé mzdy: vzhledem k tomu, že vyměřovací základy pro odvod sociálního a zdravotního pojištění se liší, je třeba navyšovat příjem ze závislé činnosti samostatně za sociální a samostatně za zdravotní pojištění.
      Navýšení o zdravotní pojištění: Příjem ze závislé činnosti se navýší o pojistné, které je z těchto příjmů povinen platit zaměstnavatel sám za sebe, tj. - rozdíl mezi celkovým pojistným a pojistným zaměstnance ,které je povinen hradit zaměstnavatel (2/3 z pojistného).
      Navýšení o sociální pojištění: Podle § 7 zákona 589/92 Sb. činí pojistné zaměstnavatele 26% ze součtu vyměřovacích základů všech zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že výpočet pojistného za zaměstnavatele neřeší jednotlivé zaměstnance, mělo by se pojistné, které je povinen hradit zaměstnavatel vypočíst tak, že se spočte 26% z vyměřovacího základu zaměstnance a o tuto částku se navýší jeho příjem pro účely daně. Zaokrouhlování by se mělo řídit § 46a zákona o správě daní a poplatků, tj. na dvě platná desetinná místa.
      Základ daně pro výpočet zálohy na daň se zaokrouhlí u zaměstnance na celé stokoruny směrem nahoru. Základ daně pro výpočet srážkové daně se zaokrouhlí na celé koruny směrem dolu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).