Sleva - životní pojištění

• (neregistrovaný)

26. 2. 2008 19:18

Dobrý večer,

mám uzavřenou pojistku pro případ smrti a dožití - všechny náležitosti, abych si mohla uplatnit slevu bych splňovala, ale nejsem si jistá pojistnou částku. Mám "pojistnou částku pro případ smrti - 30000 Kč, pojistnou částku pro připad dožití 45514 Kč... jelikož mám smlouvu na víc než 15 let, tak je tam limit 70000 Kč. Můžu si v tomto případě uplatnit slevu na životní pojištění?

A dále mám ještě smlouvu, ve které mám pojistnou částku pro případ smrti 53000, doba trvání smlouvy 14 let - pojistná částka min 400000. Takže v tomto případě si to mohu také uplatnit.

Děkuji za Vás drahocený čas

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2008 20:37

Lucie (neregistrovaný)

Re: sleva - životní pojištění
      To máte jednoduché - jestli si můžete něco uplatnit do daní, tak vám pojišťovna, u které máte pojištění sjednané, pošle vyrozumění o zaplaceném pojištění a vyčíslenou částkou, kterou si můžete pro odpočet daní uplatnit.

• 27. 2. 2008 7:01

Lenka (neregistrovaný)

V obou případech smluv se domnívám že ANO:

§15 odst. 6 Zákona o dani z příjmů:

předpokladem je že:
      - výplata pojistného plnění je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalend.roce v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let,
      - jedná-li se o pojistnou smlouvu s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití, musí mít:
      a) pojistná smlouva s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně, sjednanou pojistnou částku alespoň na 40.000 Kč,
      b) pojistná smlouva s pojistnou dobou nad 15 let, sjednanou pojistnou částku alespoň na 70.000,- a
      c) u důchodového pojištění se za sjednanou pojistnou částku považuje odpovídající jednorázovému plnění při dožití.

Maximální částka kterou lze za zdaň.období odečíst, činí v úhrnu 12.000,- a to i v případě, že poplatník má uzavřeno více smluv s více pojišťovnami.

• 27. 2. 2008 8:04

Anna (neregistrovaný)

Takhle na dálku, nevidím-li smlouvy, je těžko radit, ale řekla bych, že v tom prvním případě odpočet nelze uplatnit. Doba pojištění je víc než 15 let a plnění pro případ dožití nedosahuje 70 000 Kč. S plněním v případě smrti to nemůžete sčítat. V tom druhém případě, není-li částka pro případ dožití (ani jednorázové plnění při důchodovém pojištění) vůbec sjednána, by se to uznat dalo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).