Re: sleva - životní pojištění
V obou případech smluv se domnívám že ANO:
§15 odst. 6 Zákona o dani z příjmů:
předpokladem je že:
- výplata pojistného plnění je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalend.roce v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let,
- jedná-li se o pojistnou smlouvu s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití, musí mít:
a) pojistná smlouva s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně, sjednanou pojistnou částku alespoň na 40.000 Kč,
b) pojistná smlouva s pojistnou dobou nad 15 let, sjednanou pojistnou částku alespoň na 70.000,- a
c) u důchodového pojištění se za sjednanou pojistnou částku považuje odpovídající jednorázovému plnění při dožití.
Maximální částka kterou lze za zdaň.období odečíst, činí v úhrnu 12.000,- a to i v případě, že poplatník má uzavřeno více smluv s více pojišťovnami.
Re: sleva - životní pojištění
Takhle na dálku, nevidím-li smlouvy, je těžko radit, ale řekla bych, že v tom prvním případě odpočet nelze uplatnit. Doba pojištění je víc než 15 let a plnění pro případ dožití nedosahuje 70 000 Kč. S plněním v případě smrti to nemůžete sčítat. V tom druhém případě, není-li částka pro případ dožití (ani jednorázové plnění při důchodovém pojištění) vůbec sjednána, by se to uznat dalo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 2. 2008 19:18
Dobrý večer,
mám uzavřenou pojistku pro případ smrti a dožití - všechny náležitosti, abych si mohla uplatnit slevu bych splňovala, ale nejsem si jistá pojistnou částku. Mám "pojistnou částku pro případ smrti - 30000 Kč, pojistnou částku pro připad dožití 45514 Kč... jelikož mám smlouvu na víc než 15 let, tak je tam limit 70000 Kč. Můžu si v tomto případě uplatnit slevu na životní pojištění?
A dále mám ještě smlouvu, ve které mám pojistnou částku pro případ smrti 53000, doba trvání smlouvy 14 let - pojistná částka min 400000. Takže v tomto případě si to mohu také uplatnit.
Děkuji za Vás drahocený čas