Re: Nakup a prodej zbozi
pokud Vám nevstupují pořizovací výdaje na zboží do ceny prodejní, pak bych účtovala dopravu na 518.
Pokud tam vstupují, musí Vám to sedět.
Já to účtuju následovně:
koncem roku přeúčtuju dle skutečné inventury z 504 na 132 (analyt. zboží), pak si vypočítám koeficient:
stav skladu k 31.12.-účet 132 (analyt. - zboží)
------------------------------------------------------------------
účet 504 (analyt.zboží) včetně inventury v Kč
pak vypočítám vedlej. pořiz. náklady k 31.12., a to
koeficient (viz. výpočet výše) x 504 (analyt. vedl. pořiz. nákl.)
a tento výsledek zaúčtuju 132/504 s analyt. vedl. pořiz. náklady
teď když se na to dívám, nevím, zda jsem to napsala dost čitelně-ta čára znamená, že se ty částky mezi sebou dělí....
vedlejší poř. náklady-já mám jen dopravu
doprava je vedl.poř.náklad jen v případě, že se to veze přímo od dodavatele k odběrateli, jestliže se to někde vyloží a pak znovu převáží už to nejsou vedl. poř. náklady (resp. účet 504), ale je to služba 518, jak píšete, další náklady-celní dávám na 518 a ty tam nechávám celé-nerozpočítávám koncem roku
Radule
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 2. 2008 19:53
Dobry den,
potrebovala bych poradit. Nase firma nakupuje zbozi a pote prodava.
Nakup uctujeme na 504 a prodej na 604. Oboji na zaklade faktur.
Pote ale mame vedlejsi naklady porizeni zbozi, dopravu, ktere uctujeme na 504 jinou analytiku.
S temito naklady se cely rok nehyba. Vsechna doprava jde do nakladu. Na konci roku, ale kdyz preuctovavam sklad na zbozi na sklade bych asi mela oductovat i cast teto dopravy na zbozi na sklade.
Jakym zpusobem?
Dekuji
zuzana