Re: Jak vypadá Výplatní páska
Nikde není uvedeno, jak má vypadat výplatní lístek. Zákoník práce říká, že zaměstnavatel je povinen vydat zaměstnanci doklad o jednotlivých složkách mzdy a provedených srážkách. Takže pokud se jedná o dohodu o provedení práce, máte dobře (a dokonce by tam ani nemusely být uvedeny slevy). Pokud by se jednalo o pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti, chyběly by Vám tam srážky zdravotního a soc. pojištění a složkou mzdy by asi nebyla jen odměna. Neuváděla bych rodná čísla a ani nemusí být název zaměstnavatele.
Aha, tedy emailem výplatní pásku poslat nemohu? Já s pracovníkem vůbec nepřijdu do styku, komunikujeme přes internet.
I DPP mi poslal poštou. Vůbec jsme se neviděli.
To už je jen teorie a trocha fantazie, ale myslím, že Úřad práce mě nemůže nutit pořizovat si razítko :-)
Každopádně děkuji pěkně za konzultaci, pracovník Výplatní pásku k ničemu nepotřebuje, pošlu mu jí, jen abych dostál zákonu.
A řekl bych, že když email bude elektronicky podepsaný certifikátem, tak Úřad práce toto musí respektovat. Klidně bych se s nimi i hádal, zákon jsem si nastudoval pečlivě.
Zatím pouze neznám praxi :-)
Moc děkuji.
Pokud s takovou komunikací souhlasí on i Vy (pro jistotu si od něj nechejte napsat souhlas), pak nevidím problém. Vy mu přehled o složkách mzdy a provedených srážkách (tedy výplatní lístek) zašlete emailem a necháte ho uložený v odeslané poště. Kromě toho - zaměstnavatel je povinen "předat", což znamená, že není povinen ho zasílat.
Výplatní páska je termín z dob, kdy se mzdy zpracovávaly na účtovacích strojích a všechny údaje pro jednoho zaměstnance byly na jednom řádku. Zaměstnanec tedy dostal takovou dlouhou nudli, prostě pásku. S příchodem počítačů se vzhled dokladu změnil, termín zůstal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2008 22:34
Prosímvás, může zjednodušená výplatní páska pro DPP vypadat takto a můžu jí posílat pracovníkovi emailem?
Zaměstnavatel: Jan Živnostenský, IČ: 66655566
Pracovník: Petr Zaměstnanecký, RČ: 801212/1111
Období: 03/2008
Odpracované hodiny: 23
Odměna: 11455 Kč
Základ daně: 11500 Kč
Daň: 15 %
Daň před slevou: 1725 Kč
Sleva na poplatníka: 2070 Kč
Sleva na studenta: 335 Kč
Výsledná daň: 0 Kč
K výplatě: 11455 Kč