Re: pozdě odevzdané OČR
Dle dokladu má ošetřování od 30.1.2008 na devět dnů a naposledy pracoval 29.1.2008. OČR mi poslal až toho 14.2., kdy už byly mzdy za leden uzavřené. Docházku samozřejmě vedeme, ovšem je to pracovník, který má pracoviště mimo sídlo firmu a osobně spolu vůbec nepříjdeme do styku. To, že mi nikdo nenahlásí jeho nepřítomnost v práci nemohu ovlivnit. A "píchačky" nemáme...
ale ten dotyčný má svého nadřízeného, který Vám předává podklady pro mzdy - kolik odpracoval hodin, čerpání dovolené, § apod. - někdo přece musí být odpovědný za podklady, které dostáváte
budete muset opravit a zaplatit OČR - jen si nejsem jistá, jak bude počítán DVZ pro další nemoci, protože Vám tam budou "lítat" 2 dny OČR a Vy je máte v odprac. dnech (v lednu)
Nejsem si tak úplně jistá, jak by na opravu OSSZ při kontrole reagovala. Příjem za 30.1-31.1. byl vyplacen, tudíž nemůže dostat OČR. Nesprávnější by bylo předat OSSZ, ať si rozhodne, zda dávka náleží od 30. Jinou možností je posunutí výplaty OČR od 1. do 6. a v tomto směru opravit doklad. V době 30.,31. byla péče zajištěna jinou osobou a taktéž 7.2. Samozřejmě s podpisem zam-ce. Měla byste také vydat nějaké oznámení o doručování dokladů a poučit zam-ce, kteří mají na starosti docházku, aby jí věnovali náležitou pozornost.
Já bych to udělala taky tak, se zaměstnancem bych dohodla, že OČR vyplatím až od 1.2. - ale pozor max. 7 dní, že k této situaci došlo z jeho viny - a pro příště si zajistěte přesné podklady pro zpracování mezd, protože u neschopenky by to takhle řešit nešlo.
Já bych udělala přepočet lednové mzdy a v únoru opravu nemocenských dávek za leden( v programu by jste to měla mít) + pokračování OČR, protože pokud budete OČR počítat až od 1.2. budete mít už jinou denní dávku než by měla být , 2 dny zaplacené v lednu bych v únoru strhla.Výpočet dalších nemocí zřejmě počítat ručně.
Co kdybych doklad OČR zaslala zpět zaměstnanci, ať si zkusí zařídit s doktorem posunutí OČR o dva dny, tedy od 1.2.? Pokud neuspěje (jako, že si myslím, že ne), tak bych s ním sepsala, že 30. a 31.1. pečoval o děti někdo jiný a začnu vyplácet až od 1.2. do 7.2. s tím, že začátek OČR je 30.1. No, a samozřejmě vydám směrnici, aby doklady zaměstnanci doručovali řádně a včas....
Zkuste se domluvit s lékařem po telefonu, ale myslím, že když je to skoro už měsíc, že s tím nepůjde už nic dělat, (lékař asi posílá také nějaké přehledy). Já osobně jsem se zaměstnanci nic nesepisovala, že pečoval někdo jiný, myslím, že to není potřeba, ale to si udělejte podle svého. Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2008 9:29
Dobrý den,
mám "technický" dotaz. Zaměstnanec mi odevzdal OČR 14. 2. 2008 s tím, že dávky pobírá od 30. 1. 2008 po dobu devíti dnů. Co s tím? Za leden jsem mu 30. a 31. 1. proplatila ve výplatě jako odpracované dny, protože jsem o OČR nevěděla. Navíc si doklad sám povyplňoval s nepochopitelnými daty: naposledy pracoval 30. 1. opět nastoupil 5. 2. 2008, no prostě úplný chaos. Za únor mu ty dny proplatím, ale co s tím lednem? Poradí mi někdo? Děkuji.