Re: starobní důchodce spěchá !!!!
Opírá se zřejmě o židli. § 35ba/1/a stanoví, že se daň snižuje poplatníkovi o částku 24840. V §35d/2 - záloha na daň se sníží u poplatníka s podepsaným prohlášením o částku ve výši odpovídající 1/12 částky stanovené v § 35ba/1/a "měsíční sleva". Původní odst.2 v § 35ba byl zrušen. Zamezoval slevě u poplatníků, kteří k 1.1. byli poživateli SD. Důležitý je datum podpisu prohlášení. Na růžovém papíru jste měla škrtnout pro zdaňovací období 08, že neuplatňujete tzn. že uplatňujete slevu na dani. Pokud vás účetní navedla obráceně, dopíšete na druhou stranu do změn, že od měsíce 3/08 uplatňujete slevu na poplatníka dle § 35ba odst.1 písm.a). Změna učiněná v průběhu měsíce platí od měsíce následujícího. Slevu za 1-2/08 se vám vrátí až v RZ. V případě, že máte prohlášení vyplněné správně, měla by účetní mzdy opravit a v únorové mzdě vám peníze vrátit, ne až v RZ. Pokud něco tvrdí, ať vám ukáže §. Většinou potom dojdou argumenty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2008 12:08
Dočetla jsem se že od roku 2008 mají SD nárok na slevu na poplatníka bez JAKÉHOKOLIV OMEZENÍ !!!
Ve mzdové účtárně mě přesvědčují, že jako SD nemám nárok na měsíční slevu a že mi ji uplatní až v roce 2009 při ročník Zúčt.za r.2008.
O ničem takovém jsem ale v zákoně zmínku nenašla. Zpětný nárok se týká pouze daň.nerezidentů. Nevíte náhodou o co se mzdovka opírá ???