Re: sleva uplatněná 2X
Opravit by to měla účetní v předešlém zaměstnání, když neměla podepsané prohlášení - nemá pro slevu, kterou uplatnila podklad.
Děkuju mockrát, ale když sem se bavila s předchozí mzdovou účetní tak mi právě řekla, že ona to opravovat nemůže protože nemá z čeho by to srazila. Takže pokud to dobře chápu tak vypočítám jakou část slevy uplatnily zaměstnankyni v tom lednu a o tu část slevy já ji tu únorovu slevu zkrátim takže uplatní nižší slevu? ale já si myslim, že v tom minulým zaměstnání to bude mzdový účetní hrát taky neplechu ne? jinak děkuju za odpovědi:)
Pokud Vám podepsala prohlášení v lednu, musíte jí slevu dát, to máte dobře. Špatně to má účetní v minulém zaměstnání a je na ní, aby mzdu opravila a s bývalou zaměstnankyní se domluvila, jestli jí peníze vrátí nebo jak - je to její chyba, takže v krajním případě to zaplatí ze svého.
Jinak by to bylo, kdybyste byla ochotna se domluvit s oběma, ona by podepsala u prvního zamtele prohlášení za leden, pak by tam bylo vše v pořádku a u vás by se musela lednová výplata přepočítat, protože slevu byste nemohla uplatnit.
Já jsem to taky nikdy neřešila, protože se mi to nestalo, tak radím čistě teoreticky. V průšvihu je účetní, ne zaměstnankyně - takže ta, pokud nebude chtít slevu vrátit, tak teoreticky nemusí. Ale vzhledem k tomu, že všichni chybujeme, bylo by asi dobré, kdyby jo. A jak - asi bych to vložila do pokladny a pak převedla na příslušný účet, ale to by se měla domluvit s tou účetní, protože ta bude muset tu mzdu přepočítat a daň odvést.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2008 15:46
Dobrý den,
ráda bych se optala jak mám postupovat, když moje nová zaměnstnankyně nastoupila do pracovního poměru 7.1. 2008 a v předchozim zaměstnání končila 6.1.2008 a neměla tam podepsané prohlášení poplatníka na rok 200/8, ale u nas ho podepsala a my jsme jí uplatnily slevu na poplatníka, ale ve výplatě od předchozího zaměstnavatele za těch 6 dní měla uplatněnou taky slevu na poplatníka. Nyní nevim jak postupovat jestli jí v únorové výplatě nemám uplatňovat slevu na poplatníka? Prosím poraďte děkuju.