Povinnost platit povinné odvody je ze zákona.
Představte si, že místo jednoho zaměstnání a jednoho podnikání byste měla dvě zaměstnání ... tam by vás ani nenapadlo se ptát, proč platíte zdravotní pojištění z obou ...
A druhý příklad:
Jeden člověk si vydělá 40.000 Kč hrubého.
Druhý člověk si vydělá 30.000 Kč hrubého a 10.000 Kč z druhého zaměstnání.
Myslíte si, že oba mají platit stejně nebo ten druhý jenom z toho prvního zaměstnání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2011 8:04
Dobrý den, jsem zaměstnána v hlavním prac. poměru a zároveň mám vedlejší výdělečnou činnost. Proč, ale musím doplatit sociální (překročila jsem rozhodnou částku 56 901,- Kč) a zdravotní pojistné, i když je mi strháváno z hlavního poměru? Je to moje povinnost? Jestliže bych byla nemocná na neschopence, tak mi přeci bude hrazena nemocenská od zaměstnavatele z hlavní činnosti?! A na důchodovou politiku jdou odvody také z hlavního poměru. Prý sociální nemusím platit, ale nebudu mít pak důchod, i když je mi strháváno z hlavního poměru, je to pravda?