DPP - dopojištění ČSSZ, soudní rozsudky

• (neregistrovaný)

28. 2. 2008 1:06

Četl jsem soudní rozsudky
    http://www.stohl-znojmo.cz/dokumenty/zprav2.doc
    http://www.nssoud.cz/anonym.php?ID=9250

ve věci dopojištění ze strany ČSSZ dohod o provedení práce - okresní i Nejvyšší soud potvrdily správnost rozhodnutí ČSSZ ve věci dopojištění DPP.

Zajímalo by mě, jak je to s novým zákoníkem práce od 1.1.2007.

Zda bez obav mohu:

1. vymezit pracovní úkol obecně ("překlad textů z angličtiny do češtiny"), nebo jen konkrétně ("překlad manuálu k hydraulickému dílu z angličtiny do češtiny")

2. sjednat nepravidelnou a nesoustavnou pracovní dobu od 1.3.2008 do 31.12.2008, nebo raději jen na 1 měsíc, a později uzavřít novou smlouvu

3. mohu-li odměnu určit hodinově (např. 500 Kč/hod.), nebo lze jen celkově (75000 Kč)

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 2. 2008 11:41

Martina (neregistrovaný)

Re: DPP - dopojištění ČSSZ, soudní rozsu
      Od 1.1.2007 se ZP v oblasti dohod změnil. Otázkou zůstává, jak se změnil přístup OSSZ. Kritériem u DPP je oněch 150 hod. Poslední kontrolu zajímaly právě hod. ze mzdových listů včetně textace samotných DPP. V protokolu máme zapsáno, že DPP byly uzavírány do 31.12.06 dle §.. a od 07 dle §.., nic víc. Od 07 u DPP není rozhodující, jde-li o práci, která má charakter jednorázového úkolu, či jde-li o opakující se činnost. To je v pravomoci zadavatele. Je nutné si uvědomit, zda rozsah úkolu mohl být splněn v rámci 150 hod., zda nezakrýváte PP (v tomto případě asi ne). Bohužel mám zkušenost, že celkové částky působí na kontrolu jako červený hadr. Ovšem jde o případ do 31.12.06. Máme také takovou dohodu. Zatím jsem jí nechala rozmělněnou na Q a vždy s jiným textem. Možná, že by již nemusela být takto uzavírána, ale nemám novější info o kontrolách OSSZ. Dokonce mi jednou paní podělila částku hod. a tvrdila, že jde o nemravnou hod.mzdu. Vycházela na cca 650,-Kč/hod. Určitě se mnou bude někdo nesouhlasit, avšak riskovat tahanice s OSSZ nebudu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).