Re: DPP - dopojištění ČSSZ, soudní rozsu
Od 1.1.2007 se ZP v oblasti dohod změnil. Otázkou zůstává, jak se změnil přístup OSSZ. Kritériem u DPP je oněch 150 hod. Poslední kontrolu zajímaly právě hod. ze mzdových listů včetně textace samotných DPP. V protokolu máme zapsáno, že DPP byly uzavírány do 31.12.06 dle §.. a od 07 dle §.., nic víc. Od 07 u DPP není rozhodující, jde-li o práci, která má charakter jednorázového úkolu, či jde-li o opakující se činnost. To je v pravomoci zadavatele. Je nutné si uvědomit, zda rozsah úkolu mohl být splněn v rámci 150 hod., zda nezakrýváte PP (v tomto případě asi ne). Bohužel mám zkušenost, že celkové částky působí na kontrolu jako červený hadr. Ovšem jde o případ do 31.12.06. Máme také takovou dohodu. Zatím jsem jí nechala rozmělněnou na Q a vždy s jiným textem. Možná, že by již nemusela být takto uzavírána, ale nemám novější info o kontrolách OSSZ. Dokonce mi jednou paní podělila částku hod. a tvrdila, že jde o nemravnou hod.mzdu. Vycházela na cca 650,-Kč/hod. Určitě se mnou bude někdo nesouhlasit, avšak riskovat tahanice s OSSZ nebudu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 2. 2008 1:06
Četl jsem soudní rozsudky
http://www.stohl-znojmo.cz/dokumenty/zprav2.doc
http://www.nssoud.cz/anonym.php?ID=9250
ve věci dopojištění ze strany ČSSZ dohod o provedení práce - okresní i Nejvyšší soud potvrdily správnost rozhodnutí ČSSZ ve věci dopojištění DPP.
Zajímalo by mě, jak je to s novým zákoníkem práce od 1.1.2007.
Zda bez obav mohu:
1. vymezit pracovní úkol obecně ("překlad textů z angličtiny do češtiny"), nebo jen konkrétně ("překlad manuálu k hydraulickému dílu z angličtiny do češtiny")
2. sjednat nepravidelnou a nesoustavnou pracovní dobu od 1.3.2008 do 31.12.2008, nebo raději jen na 1 měsíc, a později uzavřít novou smlouvu
3. mohu-li odměnu určit hodinově (např. 500 Kč/hod.), nebo lze jen celkově (75000 Kč)
Děkuji.