Re: RZ zemřelému zaměstnanci
RZ provést nemůžete. Pokud poplatník zemře před podáním DP, podle § 40 zák.č.337/1992 Sb., je povinen za něj podat DP jeho právní nástupce a to do 6 měs. po úmrtí poplatníka. Pokud měl poplatník jen příjmy ze závislé činnosti, může právní nástupce za zemřelého podat DP u místně příslušného správce daně (podle místa bydliště zemřelého), i když poplatník neměl povinnost podat DP a dosáhnout tak vrácení přeplatku na dani. Není-li právní nástupce znám, podá DP zmocněnec ustanovený FÚ. Přečtěte si ten §.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 2. 2008 13:43
Dobrý den, prosím o radu, kdo s tímto má zkušenost.
Zaměstnanec - 1-2/2007 příjem ze závislé činnosti, 3-12/2007 nemoc, 3.12.2007 zemřel. Nyní po mě chce syn zemřelého zaměstnance, zda můžu zemřelému zaměstnanci provést RZ. Ale mně se to nějak nezdá. Kdo by mi logicky podepsal prohlášení? Sama se příkláním k tomu, že syn by měl za něj podat daňové přiznání, ale nevím ani, na který paragraf bych se měla odvolat. Děkuji všem za příspěvek.