Re: neprávem uplatněná sleva
pokud zaměstnankyně přešla během ledna od zaměstnavateli k zaměstnavali, a ten 1. zaměstnavatel napsal na zápočtový list, že neměl dotyčný podepsané daň.prohl., potom jste slevu na poplatníka (pokud u Vás podepsal daň.prohl.) dát mohla
jinak je nepsané pravidlo, že 1. zaměstnavatel v měsíci poskytuje slevy (při podepsaném daň.prohl.)
pokud Vám tedy písemně oznámil předchozí zaměstnavatel zaměstnance, že u něj neměl podepsané daň.prohl., potom jste postupovala správně - pokud budou nesrovnalosti při RZ, potom ať se obrátí na FÚ a podá daň.př. tam
Vy nemůžete opravovat někomu (jinému zaměstnavateli) nějaká data - dodaňovat apod.
Nejprve je třeba si ujasnit, zda skutečně nepodepsala u předchozího zam-tele prohlášení. Pokud totiž nepodepsala, nemohli jí uplatnit slevu. Podívejte se také do ZL.
Jenomže prohlášení na nový rok se může podepsat do 15.2., takže ta mzdová pravděpodobně předpokládala, že ho podepíše. Já bych tak jednoznačně vinu na její straně neviděla.
Nejdřív bych se podívala, jestli byla z obou příjmů čerpaná celá sleva. U nižších příjmů by třeba rozdíl nemusel být tak velký, aby bylo nutné se tím zabývat a srovnalo by se to v RZD.
Jako nejméně náročné řešení bych viděla, že by zaměstnankyně do prohlášení napsala do změn, že slevu za leden uplatnila u předešlého zaměstnavatele. Ovšem s únorovým datumem, aby bylo zřejmé, že to nahlásila pozdě. Vy byste jí v únorové výplatě slevu nedala, z hlediska celého roku by bylo všechno dobře a případná kontrola by našla odvod daně o měsíc později, tudíž by penále nebylo takové, jako kdyby se to ponechalo osudu.
Přece nejde aby jí v minulém zaměstnání dali slevu za rok 2008, když tam nepodepsala prohlášení a teda bylo zřejmé že odešla začátkem ledna že ho už asi ani nepodepíše tak jí tu slevu vůbec neměli dávat!přece nemůžu opravovat něco co já nemám špatně?když jí nedám slevu v únoru tak jí o šidím nebot ona měla příjem pouze za prvních 6 dní v měsíci leden takže měla malou dan-uplatnila jen část z poskytnuté slevy takže když v únoru bude mít větší dan a nebudu jí uplatnovat slevu tak jí ošidím. vím je to složité ale opravdu si nevím rady a jsem vděčná všem co mi poradí či řeknou svůj názor děkuju:)
Požádejte dopisem předchozího zaměstnavatele, ať vám ozřejmí, zda za leden bylo podepsáno prohlášení a uplatněny slevy a ať vám pošle fotokopii prohlášení 08. Tento požadavek bych nechala podepsat i zam-kyni. A na základě písemné odpovědi teprve můžete rozhodnout, kde vznikla chyba. Pokud si je zam-kyně jistá, že nic nepodepisovala, neměli jí nic uplatnit. Jejich chyba. V tom případě jim v prohlášení bude chybět podpis, na což by případná kontrola přišla. Museli by dodanit a odvést FÚ, ovšem ze svého. Nebo chybu na sebe vezme zam-kyně nebo vy a v tom případě musíte opravit co nejdříve. Chyba by se projevila ve Vyúčtování a při malém nedoplatku by FÚ pravděpodobně nic nedoměřil. Zam-kyně by si u předchozího dopodepsala Prohlášení. Každopádně chyba nebyla způsobena vámi. Pokud však zam-nec nastupuje v průběhu měsíce, byla bych velmi ostražitá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 2. 2008 9:24
Dobrý den, ráda bych se optala jak to bude, když zaměstnankyně měla v měsíci leden 2008 uplatněnou slevu dvakrát jednou u mě a jednou v předchozím zaměstnání. U mě měla právem podepsané prohlášení poplatníka v minulém zaměstnání na rok 2008 neměla podepsané prohlášení. Nevim co jak to mám udělat bude to muset zaměstnankyně zaplatit nák ze svýho finančnímu úřadu?Nevim jak mám postupovat já a jak mám poradit zaměstnankyni jak by měla postupovat ona. V minulém zaměstnání ji řekli, že oni to mají z čeho strhnout a že to budu muset vyřešit já ve vyúčtování na konci roku ale já si myslim, že chyba byla u nich takže to nebude hrát u nich. Předem děkuju za odpovědi