Re: Společné zdanění manželů
A pracoval tam otec i v lednu nebo byl u jiného zaměstnavatele a uplatňoval slevu na dítě tam? Pak by potřeboval ještě potvrzení o příjmech od tohoto zaměstnavatele. Nebo nebyl v lednu zaměstnán vůbec? Nebo, pokud tam už v lednu pracoval, mu třeba účetní tuto slevu zapomněla uplatnit. Nebo je to chyba v potvrzení. Zeptejte se té účetní. Každopádně pokud nebyla sleva na dítě v lednu uplatněna, i když jste studentkou byla, může být uplatněna právě teď v přiznání.
Pokud byl otec v lednu nemocný a neměl mzdu, pak mu sleva neměla být z čeho uplatněna. Takže to asi bude chyba v potvrzení - mělo tam být napsáno, že dítě bylo uplatněno od ledna do prosince, protože nárok na slevu byl (i když vlastně v lednu uplatněno nebylo, protože nebylo z čeho). Požádejte účetní, ať to opraví. Ale i kdyby to neopravila, pak můžete dát do přiznání 12 měsíců, protože fakticky ten nárok za 12 měsíců byl (akorát že FÚ by po Vás mohl chtít předložit potvrzení, že jste v lednu byla studentkou). Podle mně by to ale měla účetní opravit, protože ona od Vás potvrzení o studiu má a z něho vyplývá, že jste byla studentkou celý rok.
Pokud váš otec v lednu pobíral nemocenské dávky a neměl mzdu, nemá nárok na vyplacení bonusu - Zaměstnavatel vyplatí měsíční bonus při výplatě příjmů, jestliže úhrn vyplacený nebo zúčtovaný tímto plátcem dosahuje u Z-ce alespoň výše poloviny minimální mzdy. Jak říká paní Jiřka - nechte si opravit Potvrzení, uplatněno 1-12.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 2. 2008 23:51
Dobrý den, rodiče si budou dělat společné zdanění manželů. Můj otec si na mě uplatňuje slevu na dani na vyživované dítě. Jsem studentka VŠ (celý rok 2007). V potvrzení od zaměstnavatele má ovšem otec u slevy na vyživované dítě uvedeno pouze za měsíce 2-12. Proč tam není zahrnut i leden? Je to chyba účetní nebo to tak z nějakého důvodu má být? Studuji již od září 2006 beze změn.