Příjem manželky a sleva na dani na manže

• (neregistrovaný)

2. 3. 2008 20:51

Manželka byla nezaměstnaná bez příjmů a bez podpory, od srpna nastoupila na mateřskou dovolenou. Za období srpen - prosinec jí náležela PPM, která by za 5 dávek(srpen - prosinec) přesáhla částku 38 040 Kč. V roce 2007 byly vyplaceny ale jen 4 dávky (za prosinec to dostala v lednu), a fakticky přijaté dávky nepřesáhly částku 38 040. Jak se to posuzuje? Může za ni manžel uplatnit slevu na dani 4.200,- Kč?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2008 6:53

beta (neregistrovaný)

Re: Příjem manželky a sleva na dani na m
      ..pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč ..., zákon nehovoří o tom, kdy bylo vyplaceno, ale příjem za zdaňovací období, tedy se domnívám, že manželku nemůže uplatnit

• 5. 3. 2008 7:22

Dana K. (neregistrovaný)

Dobrý den, řeším stejný problém a narazila jsem na dost protichůdné názory. Je tu prosím někdo, kdo si je 100% jistý zda se PPM zařazuje do roku, ke kterému náleží nebo do roku, kdy byla vyplacena?

• 6. 3. 2008 16:04

beta (neregistrovaný)

nehledě na to, pokud mě požádá matka o potvrzení pro manžela k DPFO a uplatnění osoby bez příjmů - jaký měla příjem za rok 2007, pak jí dám potvrzení za VIII-XII.07 a určitě neřeším, že měla prosinec vyplacen v lednu, takže si jista jsem. To samé, pokud došlo k prodlevě při výplatě PPM, což se také může stát a neměla ji placenou- zúčtovanou v prosinci, kdy jí vznikl nárok (dala pozdě doklad nebo ho dala k opravě), vyplatím jí v lednu následující rok i za prosinec a je to příjem následujícího roku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).