Pořízení auta do firmy

• (neregistrovaný)

3. 3. 2008 7:44

Dobrý den všem, firma koupila starší (ojeté) auto v hotovosti, nejsme plátci DPH, vedeme DE. Zaplacení a předání proběhlo na konci října 2007, přepis na registru vozidel až 10. 11. 2007. Kdy mohu auto zařadit do majetku firmy? Ke dni předání, tj. říjen a nebo až dnem přepisu 10.11.2007? A co s výdaji - PHM, myčka atd. v období mezi koupí a přepisem na firmu - mohu uplatnit?
    Prosím také o kontrolu: v roce 2007 jsem uplatnila zrychlenné odpisy ve skupině 1a - při PC 295000 Kč mi vyšel daňový odpis v 1. roce odpisování 73750,- Kč. Mám to dobře?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2008 22:37

bubu (neregistrovaný)

Re: Pořízení auta do firmy
      V kupní smlouvě zpravidla bývá uvedeno, kdy se kupující stává vlastníkem předmětu koupě. Pokud tedy bylo ve smlouvě uvedeno, že jste se stala vlastníkem auta dnem převzetí nebo dnem zaplacení, pak předpokládám, že tímto dnem můžete zařadit auto do majetku. Co je týče výdajů mezi koupí a přepisem auta - pokud jste auto použila k podnikání pak tyto náklady dle mého názoru představují náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmů a jsou tedy podle mě daňově účinné. Odpis je vypočítán správně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).