Penzijní fond bude možné změnit. Každý penzijní fond bude mít (resp. penzijní společnost) povinnost vytvořit 4 účastnické fondy s různou investiční strategií - dynamický, vyvážený, konzervativní a státních dluhopisů, a tím pádem budou i výnosy těchto fondů odlišné. Klient proto bude moci přestupovat mezi těmito fondy v rámci jedné penzijní společnosti. Stejně tak bude mít možnost přestoupit i do jiného penz. fondu resp. penzijní společnosti.
Ze současné 28% pojistné sazby na důchodové pojištění, která je nyní každému zaměstnanci strhávána z tzv. superhrubé mzdy, budou 3 % odváděna do penzijních fondů prostřednictvím nově vytvořeného jednotného inkasního místa, které zároveň povede centrální registr pojištěnců. K těmto 3 % bude muset pojištěnec odvádět ještě 2 % ze své hrubé mzdy, které mu budou opět automaticky strhávány. Zaměstnanci proto nebudou muset zadávat trvalý příkaz k platbám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2011 13:17
V případě, že si v rámci reformy rozhodnu, že část peněz z odvodů na sociální zabezpečení budu převádět na účet penzijnímu fondu, je počítáno s tím, že mohu penzijní fond změnit, když se mi například nebudou líbit jeho výnosy?
Mimochodem ta tři procenta mi bude někdo strhávat, nebo si to budu muset zasílat sama prostřednictvím trvalého příkazu? Kolik budu muset minimálně u penzijka spořit, abych si ta tři procenta mohla odvádět?
Jak se vlastně důchodová reforma konkrétně dotkne OSVČ? Někde jsem se dočetla, že bychom snad měli odvádět i celkově méně... Děkuji za odpověď.
Petra Svatošová