Re: Průměrný výdělek-potvrzení pro ÚP
pokud v předchozím čtvrtletí (před 15.3.2007) neodpracovala alespoň 21 PD, použijete pravděpodobný výdělek (je to popsáno v Zákoníku práce)
při výpočtu musíte počítat podle platných daň.zákonů pro r. 2007 - také záleží na tom, zda měla/neměla podepsané daň.prohl.
To je ale důležité, zda měla/neměla podepsané - podle toho budete danit - pokud neměla podepsané, tak nemůžete při výpočtu uplatnit např. slevu na poplatníka. Při příp. kontrole musíte doložit, že ho měla podepsané (nestačí říci: "Ona by ho jistě měla podepsané...")
Tak tomu teda nerozumím. Proč by ho podepisovala, když neměla příjem a byla na RP.
Teď jsem ale mrkla do papírů a v 8/2006 u nás pracovala při RD na DoPP a měla podepsané DP a na celý rok 2006.Na rok 2007 neměla podepsané DP.
Takže, když jí budu počítat pravděpodobný čistý měs.výdělek, vezmu si prům.hod.výdělek zaměstnance, který vykonává stéjnou činnost jakoby vykonávala ona, vynásobím ho týd.prac.dobou a koef. 4,348, dostanu HM.
Od té odečtu SP a ZP. Vypočítám daň dle r.2007, když teda měla to DP podepsané, tak od daně odečtu slevu na poplatníka. Odečtu daň po slevě a mám výsledek??? Jo, a pokud HM vyjde nižší než min.mzda, tak počítám z prům.min.hod.mzdy?
Budete počítat podle předpisů platných v r. 2008, tak jak stanovuje ZP § 356 odst.3 (Má-li být uplatněn průměrný měsíční čistý výdělek, zjistí se tento výdělek z průměrného měsíčního hrubého výdělku odečtením pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, pojistného na všeobecné zdravotní pojištění a zálohy na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, vypočtených podle podmínek a sazeb platných pro zaměstnance v měsíci, v němž se průměrný měsíční čistý výdělek zjišťuje). Při výpočtu by měl prům. hod. výdělek, z kterého se vypočte prům. měsíční hrubý výdělek, dosáhnout alespoň minimální mzdy.
Laďa má pravdu. Podívejte se na § 356 odst. 3 ZP- podle pravidel platných pro měsíc, ve kterém se čistý výdělek stanovuje-vy sice budete mít hrubý výdělek z roku 2007, ale v tomto roce se čistý výdělek počítal jinak než nyní, kdy ho budete zjišťovat.
Takže ještě jednou, já jí pravděpodobný čistý měsíční výdělek spočítám z průměru, který by jako měla v r. 2007, kdyby pracovala (můžu použít i průměr někoho kdo pracuje na stéjné pozici? ), ale dle podmínek r.2008. tzn. daň ze superhrubé mzdy. a slevu na popl.ji při výpočtu neuplatním, protože nemá podepsané DP.
Moc se omlouvám, že to tak pitvám, ale dělám to poprve, jsem začátečník v tomto oboru, tak bych se to chtěla nyučit fakt správně a jsem všem moc vděčná za tuto diskuzi. Děkuju moc všem za rady a zkušenosti, které tu můžu já, ale i ostatní mně podobní čerpat. :-))
Ano postupoval bych tak jak píšete, kromě té slevy na poplatníka.Pokud měla u vás naposledy (patrně před nástupem na RD) příjem, z kterého odváděla pojištění a měla při tomto příjmu podepsané prohlášení a uplatňovala slevu na poplatníka, tak bych tuto slevu uplatnil i nyní při výpočtu výdělku pro ÚP.
Jako pravděpodobný průměr můžete samozřejmě použít i průměr někoho, kdo pracuje na stejné pozici.
P. Laďo, moc mě zaujala Vaše odpověď, že byste danil dle zákonů platných pro r. 2008. Já bych postupovala podle zákonů r. 2007, protože dotyčná ukončila v březnu 2007 prac. poměr - v té době měl být i vystaven ZL s příjmem. Pokud se vystavuje dnes dodatečně, tak přece musím postupovat jako bych vyplňovala v té době. Nebo se mýlím?
ZL nemusí obsahovat příjem, ten se vystavuje správně na zvláštním potvrzení. Pokud dotyčná nežádala o podporu po ukončení PP v r. 2007na ÚP, tak příjem nepotřebovala. Pokud jí bude přiznána na ÚP podpora až v r. 2008, tak by měla být podle mého názoru vypočítána podle danění platného v r. 2008, jak už zde bylo citováno.
Na druhé straně, pokud by si ten příjem dostala od zaměstnavatele už při skončení PP v r. 2007 a teď by ho předložila ÚP při přihlášení se do evidence, tak by asi ÚP počítal podporu podle něho (tj. zdaněného příjmu podle pravidel r.2007) a asi by nevyžadoval po dotyčné doložení nového výpočtu příjmu od bývalého zaměstnavatele. Jaký by byl ale správný postup v tomto případě, tak to by museli zodpovědět pracovníci z ÚP.
>>>>>
>>>>P. Laďo, moc mě zaujala Vaše odpověď, že byste danil
>>>>dle zákonů platných pro r. 2008. Já bych postupovala
>>>>podle zákonů r. 2007, protože dotyčná ukončila v
>>>>březnu
>>>>2007 prac. poměr - v té době měl být i vystaven ZL s
>>>>příjmem. Pokud se vystavuje dnes dodatečně, tak
>>>>přece
>>>>musím postupovat jako bych vyplňovala v té době. Nebo
>>>>se mýlím?
>>>ZL nemusí obsahovat příjem, ten se vystavuje správně
>>>na zvláštním potvrzení. Pokud dotyčná nežádala o
>>>podporu po ukončení PP v r. 2007na ÚP, tak příjem
>>>nepotřebovala. Pokud jí bude přiznána na ÚP podpora
>>>až
>>>v r.
>>>2008, tak by měla být podle mého názoru vypočítána
>>>podle
>>>danění platného v r. 2008, jak už zde bylo citováno.
>>Na druhé straně, pokud by si ten příjem dostala od
>>zaměstnavatele už při skončení PP v r. 2007 a teď by
>>ho
>>předložila ÚP při přihlášení se do evidence, tak by
>>asi
>>ÚP počítal podporu podle něho (tj. zdaněného příjmu
>>podle pravidel r.2007) a asi by nevyžadoval po
>>dotyčné
>>doložení nového výpočtu příjmu od bývalého
>>zaměstnavatele. Jaký by byl ale správný postup v tomto
>>případě,
>>tak to by museli zodpovědět pracovníci z ÚP.
>
>No to nevím, protože, když jsem se ptala co a jak po
>mě chtějí, tak mně odkazovali na platný zákon a ať se
>zeptám "nějaké mzdovky". Takže je to asi na nás jak to
>uděláme a hlavně jak to obhajíme, kdyby došlo k nějaké
>kontrole.
Tak to mám nejraději - když se zeptáte na ÚP, jak máte postupovat, tak nevědí - hlavně, že to budou vědět, až budou dělat u Vás kontrolu (a případně udělí nějakou pokutu). Hlavně MÚ musí být "Všeználek", protože musí řešit všechno hned. Ostatní mají až 10 let, aby vše nastudovali a pak přišli na kontroly.
ano, potvrzený příjem je přílohou záp. listu /to máte pravdu/ - ale zajímal by mě správný postup - protože žena může ukončit prac. poměr (je jí vystaven ZL s přílohou), pak v ochranné lhůtě může pobírat nemocenské dávky, příp. PPM, pak pobírá rodič. příspěvek a může jít na ÚP až za několik let a pokud má v ruce ZL s výdělkem od posledního zaměstnavatele, tak případná podpora je jí z toho vypočítána? Nebo musí zaměstnavatel psát nový papír? Zatím jsem se s tím v praxi nesetkala, že bych musela psát nové potvrzení - vždy jim stačil ten příjem ze ZL (tedy přílohy k ZL).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 3. 2008 13:02
Dobrý den prosím o pomoc. Z ÚP přišel papír k potvrzení. Čistý měsíční výdělek zjištěný podle platných předpisů :-). Zaměstnankyně u nás pracovala od 5.3.1998 do 15.3.2007. V této době byla i na matěřské a rodič.dovolené. Nevím si rady s výpočtem čistého měs. vydělku. Můžete mi pomoct co a jak??? Děkuji mockrát.