Rodičovský příspěvek-pobírání otcem

• (neregistrovaný)

3. 3. 2008 14:14

Prosím o konzultaci: Manželé mají dítě, kterému v červnu budou 3 roky. Manžel pracuje, manželka je doma, její prac. poměr skončil před víc než 2 roky, takže je dlouho bez zaměstnavatele, pobírá rodičovský příspěvek. V červnu čekají druhé dítě. Ženě prý řekli na úřadě (snad na ÚP), že před porodem přestane pobírat rodičovský příspěvek a dostane nějakou "mateřskou", která prý ale bude nižší než rodičovský příspěvek - to jedna věc, která mě zaráží. Protože nemá zaměstnavatele, nemůže si vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku (chtěli by 3 roky).
    Můj názor: Rodičovský příspěvek bude pobírat na první dítě až do porodu druhého (1. dítě 3 roky v červnu a v tu dobu narození druhého). Při narození druhého dítěte o rodičovský příspěvek požádá manžel (který pracuje). Tím si on bude moci vybrat tříletou variantu. Starší dítě bude moci jít třeba i na celý den do školky, protože RP bude na mladší dítě. Uvažuji správně nebo jsem zapomněla nějaký háček? Co bylo myšlenou tou "nižší mateřskou"?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2008 15:54

Laďa (neregistrovaný)

Re: Rodičovský příspěvek-pobírání otcem
      Ano souhlasím s Vaším názorem. Na PPM manželce nárok nevznikne. Tou "nižší mateřskou" mohlo být myšleno to, že půjde o snížení RP s částky 7 600,- na 3 800,-. To by nastalo v případě, že by k narození druhého dítěte došlo až po dovršení 3 let věku prvního dítěte. Pak by se RP snížil do doby narození dítěte, teprve pak by vznikl nárok na nový RP druhé dítě. Starší dítě pak bude moci jít na celý den do školky.

• 5. 3. 2008 15:58

Laďa (neregistrovaný)

Ještě přidám pár informací týkající se otce:
      Otec dítěte musí:
      - být účasten nemocenského pojištění aspoň 270 dnů v období dvou let před porodem
      - jeho účast na nemocenském pojištění musí trvat nebo musí trvat ochranná lhůta po jeho skončení v den narození dítěte
      Při splnění těchto podmínek může být žadatelem o variantu čerpání rodičovského příspěvku otec, aniž by fyzicky o dítě pečoval (osobní celodenní péči o dítě může zajistit jinou fyzickou osobou, tedy Vámi coby matkou dítěte).
      Jeho zaměstnavatel (pokud má více než 25 zaměstnanců) nebo správa sociálního zabezpečení (pokud má jeho zaměstnavatel méně než 25 zaměstnanců nebo pokud je OSVČ) mu potvrdí, že mu vznikl nárok na peněžitou pomoc (od kdy – do kdy a v jaké denní částce) nebo pokud mu na ni nárok nevznikl jen proto, že nesplnil podmínky dle § 12a zákona č. 88/1968 Sb.,. Toto vše se potvrzuje do tiskopisu „Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku“, který lze obdržet na kterémkoliv kontaktním místě státní sociální podpory a nebo vytisknout na http://portal.mpsv.cz/soc/ssp - odkaz Elektronické formuláře SSP.
      Žadatelem a oprávněnou osobou pro rodičovský příspěvek bude otec dítěte, a pokud splní výše uvedené podmínky, bude oprávněn provést volbu délky pobírání rodičovského příspěvku, a to v zákonem stanovených termínech.
      Nemusí ani žádat u zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou - přerušovat pracovní činnost, neboť splní podmínky pro pobírání rodičovského příspěvku tím, že po dobu své výdělečné činnosti zajistí hlídání dítěte Vámi.
      Pak opět můžete (nemusíte) oprávněnou osobu "vyměnit“. Vy si požádáte o rodičovský příspěvek a od 1. dne v měsíci se můžete vyměnit (nelze to v průběhu měsíce). Manžel žádost ukončí např. k 30. a vy požádáte od 1. Vaše volba bude platit nadále a nelze ji již změnit. Manžel bude muset vypsat hlášení změny o ukončení a Vy novou žádost.

• 5. 3. 2008 16:29

Laďa (neregistrovaný)

Vzhledem k tomu, že za červen bude náležet ještě 7 600,- i v případě, že by se dítě narodilo až v červenci, tak by ke snížení RP jak jsem popisoval nemělo dojít. Tak také nevím, co bylo myšleno tou "nižší mateřskou".

• 5. 3. 2008 23:28

Jiřka (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát. Ještě se jí zeptám, ale myslím, že tím asi fakt mysleli ten nižší rodičovský příspěvek. Jsem ráda, že moje úvaha byla dobrá. Jen se mně nezdá ta informace, že aby její manžel mohl pobírat rodičovský příspěvek, musí mít splněných 270 kal. dnů pojištění. On je sice bohatě má, takže o to nejde, ale to přece není podmínkou pro pobírání rodičovského příspěvku.

• 6. 3. 2008 7:45

Líba (neregistrovaný)

V § 30, odst. 5) je uvedeno, že pokud chce otec čerpat RP do 2 nebo 3 let, musí splňovat všechny podmínky pro poskytování PPM (kromě toho, že matka by musela být neschopná se o dítě starat).

• 6. 3. 2008 17:19

Jiřka (neregistrovaný)

Aha, díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).