ZC prodaného majetku - jsem vedle

• (neregistrovaný)

4. 3. 2008 13:58

Ztratila jsem se:
    Prodali jsme ne plně odepsaný automobil, ZC účetní jsem dala na 541/082 . Výnos který převyšuje ZC je celý na 641. Účetně vše OK. Ale daňově - uplatním - li daňový odpis v 1/2 v letošním roce a posčítám všechny daň. odpisy za předešlé roky tak budu mít v nákladech celkově o 32.525,- kč víc než bych měla mít, dělám někde chybu, ale nevím kde. Nebo mi chybí nějaký krok ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2008 14:23

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: ZC prodaného majetku - jsem vedle
      Jednak - výnos, který převyšuje ZC, je na 641 - tomu nerozumím, na 641 bude celkový výnos, nikoliv jen rozdíl, který převyšuje zůstatkovou cenu.
      Daňově uplatníte 1/2 odpisu, ale jelikož 541 je celá daňová, tak tam by rozdíl být neměl. Co znamená "posčítám všechny odpisy" - máte porovnávat jen odpisy za daný rok, minulé roky jsou Vám ukradené.

• 4. 3. 2008 14:26

DM (neregistrovaný)

Díky, ale neporadil/a jste mi. Na 641 je celý výnos. Už jsem mezi tím přišla na to že rozdíl mezi ZC daňovou a ZC účetní přijde do DP na ř. 160, čímž dojde k vyrovnání. Na to jsem nemohla přijít. Ale i tak díky.

• 4. 3. 2008 14:32

Ivča1 (neregistrovaný)

No není za co. Možná by nebylo špatné příště lépe formulovat dotaz. Že ta částka 32 525,- je rozdíl mezi zůstatkovou daňovou a účetní jsem z textu fakt nepochopila:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).