Autorský honorář a zdravotní pojištění

• (neregistrovaný)

23. 2. 2011 17:38

Jsem důchodce, stát tedy za mě platí nemocenské pojištění. V roce 2010 mi vyšla knížka,  za kterou jsem obdržel autorský honorář ve výši 15 005 Kč. Nyní připravuji přiznání k dani z příjmu a samozřejmě nemám nic proti tomu, aby tento příjem byl zdaněn (chci uplatnit paušální výdaje ve výši 40%). Zjistil jsem, že kvůli tomu jsem snad povinen zaplatit také zdravotní pojištění. Tento honorář byl jednorázovou záležitostí (jiné autorské honoráře nemám) a nemám v plánu dále něco publikovat.
    Jsem povinen jako příjemce ojedinělého autorského honoráře se u pojišťovny registrovat jako OSVČ? A budu snad kvůli tomu platit nějaké měsíční zálohy na pojištění? Anebo mohu zaplatit jednorázové pojistné a na základě jakého formuláře? Kdy jsem povinen se k této povinnosti u pojišťovny přihlásit? V jaké procentuální výši a z jakého základu mi bude vypočteno pojistné? Jeden zdroj píše, že se u autorských honorářů uplatňuje pouze zdravotní pojištění, jiný zdroj naznačuje, že s tím souvisí i sociální pojištění. Je to pravda, a kde se v tom případě taková povinnost ohlašuje?
    Budu samozřejmě vděčný za komplexní informaci ohledně tohoto zřejmě jednoduchého, ale pro mě složitého případu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2011 6:53

autorka

Dobrý den,

příjem z autorských honorářů se bohužel nikdy nedá považovat za jednorázový příjem zdaněný podle § 10 zákona o daních z příjmů (viz:  Autorské honoráře jako příležitostný příjem?)

Budete muset podat daňové přiznání (hranice pro povinnost daňového přiznání překročena o pouhých 5 Kč), přehled ČSSZ a zdravotní pojišťovně.

Z hlediska zdanění samozřejmě využijete 40% výdajový paušál. Pokud nemáte jiné zdanitelné příjmy, nebudete z důvodu uplatnění slevy na poplatníka platit žádnou daň.

V oblasti sociálního a zdravotního pojištění to bude horší. V okamžiku přijetí honoráře jste se měl přihlásit jako OSVČ vedlejší, byť jen na jediný měsíc. To musíte učinit dodatečně. Doplatek na sociálním by neměl vyjít žádný, využijete limit OSVČ vedlejší (jste důchodce).  Zdravotní pojištění podle vzorce - daňový základ x 0,5 x 0,135.

Pokud už žádné další honoráře neočekáváte, jednoduše zrušíte registraci. Zálohy samozřejmě nebudete platit žádné.  Doplatek zdravotního bude vcelku mírný, daleko horší bude to "papírování".

Hodně sil přeje

Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).