Skončení rodičovské dovolené.

• (neregistrovaný)

4. 3. 2008 19:17

Dobrý den! 6.dubna 2008 budou dcerce 4 roky, do školky nechodí, navštěvujeme mateřské centrum, tímto dnem mi skončí rodičovská dovolená a já bych ráda ještě zústala s dcerkou doma. Potřebuji vědět , jak je to s placením zdravotního a nemocenského pojištění. Zaměstnavatel ví, že zústanu doma do 5 let věku dítětě, nevadí mu to, nevím však kam se mám hlásit. V zákoně o pojistném na zdravotní pojištění je psáno, že plátcem pojistného je stát za osoby, které řádně a celodenně pečují o dítě do 7 let věku, je to 677kč měsíčně momentálně.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2008 19:54

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Skončení rodičovské dovolené.
      Rodičovská dovolená Vám skončila už dnem 3. narozenin dcery, protože rod. dovolená je maximálně do 3 let, déle ne. Nyní už jste na neplaceném volnu, které Vám zřejmě zaměstnavatel povolil. Pokud se s ním dohodnete na delším neplaceném volnu (písemná dohoda), není problém. Dosud jste pojištěna státem jako poživatel rodičovského příspěvku, který Vám ale skončí. Abyste byla nadále státem pojištěna, musíte se jít zaregistrovat na Vaši zdravotní pojiš´tovnu jako osoba celodenně a řádně pečující o dítě do 7 let. Celodenní péče bude splněna, pokud ji nebudete dávat do školky na víc, než 4 h denně (toto platí i pro soukromá zařízení). Pokud byste ji dávala na delší dobu, už byste nesplnila podmínku celodenní péče a musela byste si hradit pojištění sama. Měsíčně je to 13,5% z minimální mzdy (v současné době z 8000 Kč), tj. 1080 kč. Přesněji řečeno - tuto částku by musel odvádět Váš zaměstnavatel (protože jste jeho zaměstnancem na neplaceném volnu) a požadoval by po Vás uhrazení. Takže pokud budete na zdravotní pojiš´tovně registrována jako "osoba celodenně pečující...", musíte mu to doložit, aby pojištění nemuselo být odváděno. Sociální pojištění:Když není žádný výdělek, sociální pojištění se nedvádí. Tato doba Vám ale nebude započítána do odpracované doby pro důchod. V případě nemoci nebudete mít nemocenskou, protože v době neplaceného volna se nemocenská nehradí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).