Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 3. 2008 19:44
Prosím o radu, účtuji firmu, která v současnosti chce začít nakupovat zboží (potraviny) na Slovensku. Vede DE je plátce DPH (má ještě jinou činnost nákup a prodej v ČR) a faktury budou vystavovány v SKK, ale placeny budou z ČR. Je možné platit na Slovensko z českého účtu nebo je nutné mít ještě účet v cizí měně. Pokud to jde z českého účtu tak jakým způsobem? Jak přeúčtovat kurz, aby souhlasila částka zaúčtovaná v deníku s částkou odeslanou z účtu, když každý den je jiný kurz? Dočetla jsem se, že kurz se přepočítává na den vystavení faktury, ale platba může proběhnout v jiný den, kdy je kurz jiný a potom by byly tyto částky rozdílné a nesouhlasilo by to. To jest, když budu vést fakturu do doby zaplacení v Závazcích a pohledávkách (přepočítanou v kurzu ke dni vystavení) v určité částce a pak ji zaplatím ( přepočítá se mi to kurzem opět platným v den platby) a po zaplacení přesunu do deníku, tak mi tyto dvě částky nemusí souhlasit, jak ten rozdíl zaúčtovat nebo jak to prosím je? Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, moc prosím o vysvětlení, jak to vše správně dělat.