Re: dvě exekuce u jednoho zaměstnance
Obecně se srážky uspokojují v pořadí, ve kterém vám byly doručeny. Jestliže ale nová exekuce je na výživné, má ve druhé třetině přednost - nejprve se srazí běžné výživné, pak event. dlužné, a teprve pak podle pořadí ostatní pohledávky. Z první třetiny srážíte vždy podle pořadí.
Prosím o radu při postupu výpočtu jednotlivých exekucí...Děkuji
Tak dejme tomu, že je to člověk bez vyživovaných osob, s příjmem třeba 12000 čistého, výživné je 1500 Kč, dluh na výživném činí 1500 Kč.
Od čistého příjmu odečtete základní nezabavitelnou částku 4187,33 Kč, zbude vám 7812 Kč. To, co přesahuje 6281 Kč (=1531 Kč), můžete zabavit celé, a protože srážky provádíte ze dvou třetin, přičtete to ke druhé třetině. 6281 dělíte třemi, vyjde vám 2093. Jedna tato třetina zůstává zaměstnanci, zbývající dvě použijete na srážky.
Nejprve druhá třetina - mám k dispozici 2093 Kč + 1531 Kč, celkem 3624. V druhé třetině má přednost výživné, nejdříve se srazí běžné, potom dlužné. Zbude mi 624 Kč pro finanční úřad.
Z první třetiny srážíte pohledávky podle pořadí, v jakém došly, tedy celých 2093 můžete použít pro FÚ.
Srazíte tedy běžné výživné 1500, dlužné výživné 1500 a pro pohledávku FÚ zbude celkem 2717 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 3. 2008 11:13
Dobrý den,
mám jedno zaměstnance, u kterého stráhávám od 10/2007 přednostní pohledávku vůči FU a tento měsíc mi přišla na něj další exekuce - neplatí alimenty, jedná se rovněž o přednostní pohledávku, prosím o radu, jak postupovat při výpočtu...
Děkuji všem za odpovědi.