Spol.zdanění manželů-uplatnění slev

• (neregistrovaný)

5. 3. 2008 22:57

V přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2007 uplatňujeme s manželem společné zdanění. Jsem na rodičovské dovolené a neměla jsem v tom roce žádný zdanitelný příjem.
    Mám dotaz ohledně uplatnění slev na dani :
    Já sama na sebe si uplatním na ř.64 částku 7200kč na poplatníka i přesto, že jsem neměla vůbec žádné zdanitelné příjmy?
    A manžel si uplatní slevu na ř.64 částku 7200kč na poplatníka a slevu na ř.65 částku 4200kč na manželku, protože jsem neměla žádné vlastní příjmy?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2008 23:07

JanaK (neregistrovaný)

Re: Spol.zdanění manželů-uplatnění slev
      Ano za sebe 7.200 v řádku 64, manžel totéž ve svém DP a 4.200,- v řádku 65a) a nezapomeňte na děti (dítě), pokud pobíráte rodičovský příspěvek.

• 5. 3. 2008 23:09

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, Vy si uplatníte svoji slevu na poplatníka, protože jakoby dostanete část příjmů od manžela. A manžel si zase uplatní svoji slevu. Slevu na maželku si může uplatnit jen pokud jste neměla vlastní příjmy vyšší než 38040 Kč. Pokud jste pobírala jen rodičovský příspěvek, jako byste neměla nic, ale pokud jste pobírala mateřské dávky nebo nemocenské dávky, tak ty se započítávají do vlastního příjmu.

• 6. 3. 2008 8:51

Láďa (neregistrovaný)

Ale tyto dávky /mateřské a nemocenské/ se započítávají do příjmu pro uplatnění slevy, od daně z příjmu jsou osvobozeny, je to tak?

• 6. 3. 2008 14:36

Daniela (neregistrovaný)

Ano, v přiznání se neobjeví, počítají se jen do toho posouzení jestli lze uplatnit slevu na manželku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).